Съветът на ЕС поднови днес с още 6 месеца т. нар. терористичен списък на Съюза.

В него влизат 14 лица, както и 21 групи и образувания, подлежащи на санкции с цел борба срещу тероризма. Финансовите им активи в ЕС са замразени. Никой в Съюза няма право да им оказва финансова помощ или съдействие.

Списъкът е създаден в изпълнение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2001 г., последвала атентатите на 11 септември в САЩ. Той се преразглежда на всеки шест месеца.

В този списък влизат Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах – граждани съответно на Канада и Австралия. И двамата са от ливански произход. През септември 2000 г. те бяха осъдени у нас задочно до живот без замяна заради атентата на летище „Сарафово“ през 2012 г. Тогава загинаха петима израелски туристи, току-що пристигнали у нас, и българският шофьор на техния автобус.

Местонахождението на двамата терористи е неизвестно и до днес.

В списъка фигурира също иранският дипломат Асадола Асади, осъден вчера в Белгия на 20 години затвор. Присъдата е за опита му да взриви митинг на ирански опозиционери край Париж през 2018 г.

От групировките в листата фигурират ливанската „Хизбула“ (подозирана за извършител на атентата край Бургас)  палестинските „Абу Нидал“ и „Хамас“, действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), Дирекцията за вътрешна сигурност на Министерството на разузнаването и сигурността на Иран и други.