По неизвестна причина Атанас Скатов изглежда се е откачил от осигурителното въже и е паднал. Последно се е намирал на 7400 метра височина. При падането GPS тракерът му отхвърчал на 8 метра вляво. Тялото му е било открито два километра по-надолу.

Това съобщиха пред Нова телевизия от екипа на експедицията за изкачването на хималайския връх К2, част от която бе и българинът.

Тленните му останки са транспортирани с хеликоптер на пакистанската армия до близкото летище Скарду. Първоначалната версия бе, че въжето се е скъсало.

“Въжето не се е късало. По него са преминали и други катерачи, даже и в момента го правят. Същото въже е. Те трябва да откачат и разкачат предпазителите си. Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен”, заяви пред Нова Танешар Гурагай, мениджър на компанията Seven Summit Treks.

"Около 10:30 ч. в петък Атанас падна близо до японския лагер С3. Той се катереше със своя шерпа и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови и не са били повредени или скъсани. Тялото му беше намерено от армейски хеликоптер на около 5500 м височина към 15:00 ч. местно време", добави той.

"Атанас беше много високоценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината", написа в туитър Дава Шерпа от експедицията в Пакистан.

Смъртта на Скатов настъпи при опит да покори К2 - през нощта, като цялата група се отказва от атаката на върха заради лошото време. Инцидентът с българина станал на връщане от Лагер 3 към Базовия лагер на алпинистите.

Родителите на Атанас Скатов все още очакват официална информация от властите за съдбата на сина си. Такава разпространи Министерството на външните работи, като също застъпва версията за скъсано въже.

"Във вторник се чухме за последно и каза, че тръгват, разказа пред Нова тв майка му Мария Стоянова. - Имаха само 2 дни прозорец. Много е малко, но каза, че ще се опитат. Каза, че ще бъдат в лагер 2 и оттам още 40 часа ще се върви непрестанно”, разказа още Мария Стоянова.

„Казахме му: „Ще успееш”. Ако не мислеше, че ще успее, нямаше да тръгне”, добави тя.

Семейството е следяло GPS-а му. Когато спрял, помислили, че почива:

"След 3 часа започнаха да се обаждат хора, а ние нищо не знаехме.”