Поради лоши метеорологични условия пратката от 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19, която днес трябваше да пристигне у нас, беше отложена. От куриерската компания съобщават, че заради лошото време в Германия към момента не е ясно кога ще може да излети самолетът.

Това кратко уточнение направи днес Министерството на здравеопазването до медиите, след като се очакваше тази сутрин в България да пристигне нова пратка с препаратите за имунизация на „Пфайзер“/„Бионтех“. 

Поемането на новата пратка трябваше да се случи рано тази сутрин. А от МЗ бяха поканили и медиите, желаещи да заснемат докарването на 17 550 дози на родна територия – в София, откъдето се пласират към останалата част на страната. 

През последното денонощие студен фронт преминава над Северозападна Европа, като Нидерландия бе връхлетяна от снежна буря за първи път от повече от 10 години. Страната и части от съседна Германия бяха покрити със сняг, който предизвика смущения в железопътния, въздушния и автомобилния транспорт, съобщават световните агенции.

Много хора в нидерландски и германски градове излязоха навън да карат шейна или да си играят със снега въпреки студеното време – термометрите показваха минус 5 градуса. Националната метеорологична агенция на Нидерландия издаде предупреждение за лошо време „червен код“ в цялата страна вчера – нещо, което се случва изключително рядко. Снежната покривка беше между 5 и 10 сантиметра, но на места достигна до 30.

От другата страна на Северно море Великобритания също бе затрупана от обилни снеговалежи, донесени от бурята Дарси, както бе наречен метеорологичният феномен от холандските синоптици. Скоростта на вятъра достигаше 90 километра в час, съобщи още БТА.