Украйна официално забрани регистрирането на руската ваксина срещу коронавируса Спутник V, предаде Ройтерс, като се позова на правителствено постановление, съобщи БТА.

Страната изостава във ваксинационната си програма. Заразените от началото на пандемията са 1,25 милиона, а починалите от усложнения са 23 934. Но украинските власти неколкократно казаха, че страната няма да използва руските ваксини, наричайки ги „хибридно оръжие на Русия срещу Украйна“.

В правителственото постановление днес се казва, че „регистрирането на ваксини, произведени в държава, призната от украинския парламент като държава агресор, е забранено“.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви миналата седмица, че Киев си е осигурил 20 милиона дози ваксини от Индийския серумен институт и от глобалния механизъм КОВАКС и че правителството се надява ваксинацията да започне в средата на този месец. Страната ще купи и 1,9 милиона дози от ваксината на китайската компания Синовак Бионтех и очаква да получи 1,2 милиона дози ваксина на „АстраЗенека“ от Полша.