САЩ ще използват сила срещу чужди страни, но само като крайна мярка. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън в реч пред Пентагона, предаде Ройтерс.

"Основната и неотменна мисия на министерството на отбраната е да възпира агресията от страна на нашите врагове и, ако е нужно, да води бойни действия и да побеждава във войни, за да бъде Америка в безопасност, макар че аз смятам, че силата трябва да бъде крайна мярка, а не първа", съобщи държавният глава.

Демократът отбеляза, че "осъзнава цялата тежест на това какво означава да помолиш млади, горди американци" да отидат на война.

"Както посочи секретарят, синът ми Бо служи една година в Ирак. Казват ми, че съм първият президент от 40 години насам, който има син или дъщеря, които са служили във военна зона", добави той.

Байдън подчерта, че като върховен главнокомандващ "никога няма да се поколебае да използва сила, за да защити жизненоважните интереси на американския народ и съюзниците по целия свят, когато това е нобходимо".

"Знам какво е да си върховен главнокомандващ. Това е невероятна отговорност, към която никога няма да се отнеса лековато. Ще работя с министъра на отбраната (Лойд) Остин, с лидери от целия свят за това отговорно да сложим край на войните, които се проточиха твърде дълго, като същевременно продължим да действаме така, че терористичните заплахи да не могат да създават риск за сигурността на американците", добави той.

Байдън разкритикува Си Цзинпин по телефона. Отговорът - конфронтацията би била катастрофална и за двете страни

Байдън проведе първия си телефонен разговор с лидера на Китай Си Цзинпин, в който директно разкритикува поведението на комунистическата страна.

"Президентът Байдън потвърди приоритетите като за защитата на сигурността, просперитета, здравето и начина на живот на американския народ и запазването на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион. Президентът Байдън подчерта основните си притеснения относно принудителните и несправедливи икономически практики на Пекин, репресиите в Хонконг, нарушаването на правата на човека в Синдзян и все по-настъпателни действия в региона, включително по отношение на Тайван", предаде Ройтерс, цитирайки съобщение от Белия дом.

В отговор Си Цзинпин е предупредил, че конфронтация между Пекин и Вашингтон би била катастрофална и за двете страни. 

На 9 февруари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че твърдият подход на бившия американски президент Доналд Тръмп спрямо Китай е бил правилен.

Той изтъкна, че Вашингтон трябва да изгражда подхода си към комунистическата страна от позицията на силата, независимо дали отношенията им ще се базират на принципа на конфронтацията, конкуренцията или сътрудничеството.

"Това означава, че е необходимо наличието на силни съюзници, което за нас представлява средство за постигане на преимущество", добави Блинкън.

Русия: САЩ "да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие" в Черно море

Руското посолство във Вашингтон призова САЩ "да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие" във връзка с маневрите на американски бойни кораби в Черно море, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Призоваваме въоръжените сили на САЩ да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие и да се заемат със своите собствени работи в териториалните води на Съединените щати. Мирът и сигурността в Черно море не се нуждаят от чужда намеса", подчертаха руските дипломати в "Туитър".

Преди това пресслужбата на Шести флот на Военноморските сили на САЩ съобщи, че американски и турски кораби, при поддръжка от два турски изтребителя Ф-16, са провели във вторник съвместни учения в Черно море, предвиждащи издирване и откриване на подводница на противник. 

"Изглежда Шести флот няма търпение да намери враг в Черно море. Той отчаяно търси предлог - сега открито, под прикритието на военни учения - за засилване на присъствието си в региона", добави дипломатическото представителство на Русия.