Севернокорейският лидер Ким Чен Ун остро разкритикува работата на своя кабинет и уволни висш икономически функционер, който сам назначи преди месец. Вождът, заяви, че сътрудниците му не са успели да излязат с нови идеи за спасяване на икономика от разпад, предаде днес Асошиейтед прес.

Ким е в най-тежкия досега период от деветгодишното си управление, отбелязва агенцията. Дипломацията с предишния американски президент Доналд Тръмп, която Пхенян се надяваше да доведе до отмяна на международните санкции, е в задънена улица. Границите са затворени заради пандемията, природни бедствия унищожават реколтата и задълбочават кризата на икономиката, съсипана от десетилетия провали на политиките и глад през 90-те години на миналия век.

Заради затворените  граници търговията с Китай, който е основният икономически партньор на Северна Корея, се е свила със 75% през първите 10 месеца на годината. Недостигът на суровини е довел производството до най-ниското му ниво, откакто Ким пое властта през 2011 г., а цените на вносните храни, като захарта например, са се увеличили четири пъти, според данни на южнокорейското разузнаване, цитирани от АП.

Някои анализатори казват, че днешните предизвикателства могат да създадат условия за перфектна икономическа буря на север, която да дестабилизира пазарите и да предизвика обществена паника и размирици.

Ким беше по-рано принуден публично да признае, че досегашните икономически планове са се провалили. Нов петгодишен план за развитие на икономиката беше приет по време на конгреса на управляващата Работническа партия през януари, но коментарите на Ким по време на заседанието на Централния комитет на партията, приключило в четвъртък, са били пълни с разочарование от начина, по който плановете се изпълняват досега.

Ким се оплакал, че кабинетът се проваля в ролята си на ключова институция, управляваща икономиката, заявявайки, че изготвя неизпълними планове, като същевременно не показва „новаторска гледна точка и ясни тактики“.

Той казал, че целите на кабинета за селскостопанско производство тази година са нереално високи, като се имат предвид ограничените доставки на земеделски материали и други неблагоприятни условия. Целите за производство на електроенергия са поставени твърде ниски, е казал още той.

„Кабинетът не успя да изиграе водеща роля в начертаването на плановете на ключовите икономически области и почти механично събра числата, дадени от министерствата“, е казал лидерът, цитиран от официалната агенция КЦНА.

Тя съобщи още, че О Су Йон е посочен за нов директор на икономическия отдел на Централния комитет на партията на мястото на Ким Ту Ил, който е бил назначен на този пост през януари.

По време на януарския партиен конгрес Ким Чен Ун призова за засилване държавния контрол върху икономиката, увеличаване на земеделските добиви и даване на приоритет на химическата промишленост и на металургията. Той също обеща да укрепи програмата си за ядрено въоръжаване, в което анализаторите виждат опит за натиск върху новата администрация на Байдън.

През 2019 г. ООН установи, че 10,1 милиона души, или 40% от населението на Северна Корея изпитват недостиг на храни и се нуждаят спешно от помощ. ФАО, организацията на ООН за прехрана и земеделие, изчислява, че близо половината от севернокорейците са недохранени.

Южнокорейското разузнаване е докладвало за признаци, че Северът взема крути мерки да засили държавния контрол върху пазарите, включително - върху плащанията с щатски долари и други чуждестранни валути, отбелязва АП. Това според анализаторите е знак за извънредна ситуация заради изчерпване на валутните резерви.