Със заповед на Софийката градска прокуратура екип от следователи се заема с инцидента, при който от токов удар нелепо загина 16-годишно момче. 

От държавното обвинение съобщават, че се извършват разпити на множество свидетели - включително и длъжностни лица. 

Установена е камера, която е запечатала инцидента, и записите се преглеждат, става ясно още. Освен това от прокуратурата са ползвали на терен „лица с експертни познания в областта на електрозахранването и електроразпределението“, а към делото са приложени много документи за търговските обекти наоколо.

Оттам съобщават и това, което е вече известно: че от намиращите се в района 5 павилиона 3 са в договорни отношения с община „Триадица“, а 2 - с болница „Св. Иван Рилски“. От общината също обявиха, че провеждат свое „разследване“, което до момента е установило нередности и при петте търговски обекта. 

Огледът... сочи, че откритият усукан проводник... е захранвал павилион, ползван от търговско дружество с адресна регистрация в гр. Варна“, съобщават още разследващите.

Вероятно се визира „Дениа 2016“ ЕООД. Фирмата е регистрирана във Варна, а неин собственик е Иван Иванов. На публично достъпните телефони не отговаря никой. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г. 

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата:

Със заповед на градския прокурор на София е сформиран екип от следователи, които да разследват причината за смъртта на непълнолетно лице след инцидент на 14.02.2021 г. на столичния булевард „Академик Иван Гешов“. Към настоящия момент се извършват разпити на множество свидетели, сред които и представители на институциите, имащи отношение към инцидента.

Установена и иззета е камера за видеонаблюдение, монтирана в района на местопроизшествието и обхващаща мястото на инцидента. Записите се преглеждат.

На местопроизшествието е извършен допълнителен оглед, в който са участвали и лица с експертни познания в областта на електрозахранването и електроразпределението.

Към материалите по делото е приобщен голям обем от документация, в това число свързването на намиращите се в района търговски обекти към електропреносната мрежа.

В хода на разследването е установено, че от наличните в района пет преместваеми обекта, тип „павилион“, три са имали договорни отношения с Община „Триадица“ и два - с УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Огледът на местопроизшествието сочи, че откритият усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност, е захранвал павилион, ползван от търговско дружество с адресна регистрация в гр. Варна.

Разследването продължава под надзора на СГП.