Прекрасната снимка на Червената планета, заснета от сондата „Амал“ на 9 февруари, доказа, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) успешно са се присъединили към ексклузивния клуб на достигналите до Марс (САЩ, Европа, СССР и Индия). 

Основните научни цели на ОАЕ са да изследват атмосферата на планетата, да изучат механизмите за изтичането ѝ в космоса, а с нея вероятно и на водата, като проследят движението на водорода и кислорода, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Жители на ОАЕ обсъждат навлизането на „Амал“ в орбита на Марс. Снимка АП/БТА

 

Научната програма на мисията на ОАЕ е разработена с помощта на НАСА. Космическият апарат е с три инструмента - камера за цветни снимки на планетата, инфрачервен спектрометър за изследване на ледените облаци, водната пара и температурата в долните слоеве на атмосферата и ултравиолетов спектрометър за изследване на въглеродните, водородните и кислородните молекули в горните.

Сара Ал Амири - министърка на ОАЕ и зам.-шефка на мисията до Марс обяснява как ще протече навлизането на „Амал“ в орбитата на Червената планета. Снимка АП/БТА

 

Но успехът на „Амал“ вероятно ще бъде засенчен от далече по-амбициозните мисии на Китай и САЩ.

„Тянвън-1“ - как Китай оспорва американското космическо надмощие

Китайският космически апарат „Тянвън-1“ навлезе в орбита на Марс на 10 февруари (един ден след „Амал“). По този повод Пекин се похвали с видео от събитието.

Но „Тянвън-1“ няма да работи само от космоса. След като наблюдава планетата няколко месеца, от него ще тръгне спускаем модул към повърхността на Марс. Ако кацането е успешно, Китай ще е едва втората държава в историята, постигнала подобен успех след САЩ.

Китай е с големи амбиции за мисията - целта е да постигне с първия си независим опит за изследване на Марс почти всичко, реализирано от САЩ с мисиите от 60-те години на миналия век досега - да навлезе в орбита, да спусне апарат на повърхността, от него да излезе дистанционно управляван робот, който да прави анализи.

Изображение на Марс, заснето от „Тянвън-1“ на 10 февруари. Снимка АП/БТА

„Тянвън-1“ ще търси следи от древното магнитно поле на Марс и ще проучи състава на скалите на планетата. Той ще търси находища на лед и седиментни скали, ще проучи йоносферата и вътрeшната структура на планетата.

„Пърсивиърън“" - американският роувър, който ще надгражда подвизите на „Кюриосити“

Американският роувър „Пърсивиърънс“ се очаква да кацне на Червената планета на 18 февруари. Роувърът е много по-голям от „Кюриосити“, по който е моделиран.

Анимация на „Пърсивиърънс“ на Червената планета. Снимка АП/БТА
 

Целите на американската мисия „Марс 2020“, основната част от която е роувърът „Пърсивиърънс“, са да изследва района на кацане, да оцени доколко обитаема може да е била планетата в миналото, да събере проби, които да бъдат върнати на Земята от бъдеща мисия и други.

Във видеото долу може да видите анимация за това как би трябвало да протече планираното кацане на роувъра на Червената планета.

Под „Пърсивиърънс“ има миниатюрен хеликоптер. Той трябва да се издигне във въздух с плътност, която се равнява на едва 1 процент от тази на земната атмосфера. Витлата ще се въртят със скорост от 2400 оборота в минута - около пет пъти по-бързо в сравнение със стандартен хеликоптер. Планирани са до пет полета с постепенно увеличаваща се трудност за тестване на технологията.

Общата цел на трите мисии - на ОАЕ, Китай и САЩ, е да определят геоложки зони, откъдето при следващи експедиции да бъдат взети и върнати на Земята проби. И да търсят отговор на вечния въпрос за живот на Марс.