Еврокомисията одобри днес втори договор с фармацевтичнанта компания Moderna, съобщи председателят на институцията Урсула фон дер Лайен.

Става дума да допълнително закупуване на 300 милиона дози ваксина срещу COVID-19 от името на всички страни членки на ЕС. Половината – 150 млн. - ще бъдат купени тази година. Има опция още толкова да се закупят през 2022 г.

Новият договор дава възможност ваксината да бъде дарена на страни със средни и ниски доходи или да бъдат пренасочени към други европейски държави.

Досега ЕК е подписала договори с компаниите BioNTech-Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna. Това гарантира достъпа до 2,6 милиарда дози, щом бъде доказана безопасността и ефективността на ваксините.

Комисията вече даде условно разрешение за излизане на пазара на препаратите на BioNTech-Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

Как действа Moderna

Ваксината на Moderna се основава на информационна РНК (иРНК), която предава сигнали от ДНК към клетките за производство на протеин. При такъв тип препарат тези сигнали произвеждат безвредни фрагменти на вируса, които човешкото тяло използва, за да изгради имунен отговор за предотвратяване или борба с болестта.

След инжектиране клетките разчитат генетичните послания и произвеждат шипов протеин. Това е протеин на повърхността на вируса, който той използва за навлизане в телесните клетки и причиняване на болестта. Тогава човешката имунна система разчита протеина като чужд и произвежда естествена защита срещку него – антитела и Т-клетки.

Още 200 милиона дози от "Пфайзер-Бионтех" за Европа

Германският производител на ваксини "Бионтех" (BioNTech) и американският му партньор "Пфайзер" (Pfizer) ще доставят на Европейския съюз още 200 милиона дози от ваксината си срещу COVID-19, предаде ДПА, цитирана от БТА. Агенциите се позоваха на изявление на двете компании.

Миналия месец Европейската комисия, която поръчва и разпределя ваксините срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване от името на 27-те страни членки на ЕС, вече увеличи максималния брой възможни поръчки за тази година до 600 милиона дози. С вече финализираната сделка, обявена днес, ЕС поръчва със сигурност общо 500 милиона дози, като има възможност да договори още 100 милиона.

"Работим неуморно, за да помогнем за напредването на кампаниите за ваксинация в Европа и по света чрез увеличаване на производствения капацитет", заяви изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла.

Той отбеляза, че споразумението дава възможност до края на годината да бъдат ваксинирани най-малко 250 милиона европейци.

Европейската комисия беше подложена на критики за стратегията си за закупуване на ваксини, защото кампанията в страните членки на ЕС е по-бавна от тези във Великобритания и Израел, отбелязва ДПА.