Българин влезе в класацията на американското списание "Тайм" на най-влиятелните хора в света, предаде БТА. Това е Влад (Владимир) Тенев, бизнесменът от български произход, който е изпълнителен директор на компанията за борсова търговия без комисионни "Робинхуд".

Той се оказа в центъра на полемиката с организираните действия на потребители на социалната мрежа "Редит" срещу спекулациите с акции на големите играчи на "Уолстрийт". Очаква се днес Тенев да бъде изслушан в Конгреса на САЩ, който разследва случая.

 
"Тайм" отбелязва, че докато COVID-19 е предизвикал безпрецедентна криза в САЩ с рязкото повишаване на безработица, индексите на фондовите пазари сега са скочили нагоре. S&P 500  например се е повишил с близо 70% от спада си през март миналата година.
 
"Но това е от полза само за хората, които притежават акции; в САЩ това са само 55% от населението. "Робинхуд", платформа за (търговия с) акции без комисионни, водена от родения в България изпълнителен директор и съосновател Владимир Тенев, иска да промени това, като улесни инвестирането. Този подход му е спечелил повече от 13 милиона потребители и оценка от 11,7 милиарда долара, но критиците казват, че подобният на игра дизайн на приложението стимулира начинаещите инвеститори да поемат големи рискове".
 
В своята категория - на изгряващите лидери - Тенев е в престижна компания. Тук са финландската министър-председателка Сана Марин, британският министър на финансите Риши Сунак, Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън.

За втора поредна година българин намира място в класацията "Тайм 100". През миналата година там беше изпълнителната директорка на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. В статията си за нея Робърт Зелик, бивш председател на Световната банка, където Георгиева направи по-голямата част от кариерата си преди да изслужи два мандата в Европейската комисия, отбелязва, че тя е първата изпълнителна директорка на Фонда, идваща от страна - нововъзникващ пазар.

Общото в случаите на Тенев и Георгиева е, че и двамата ни сънародници са намерили международното признание, живеейки и работейки извън родината си.

Тази година финландката Марин заема челно място в групата на лидерите.

Статията, придружаваща снимката на финландската премиерка, е написана от министър-председателката на Норвегия Ерна Сулберг. По време на пандемията Сана "доказа, че това да си добър лидер не зависи от възрастта" и тя спомогна за това "нивата на зараза с коронавирус във Финландия да останат едва една пета от средното за Европейския съюз", пише Сулберг.

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска също намира място сред "Следващите 100 най-влиятелни хора".

"Светлана Тихановска е пример за съпротива и чест за всички нас, които се борим за демокрация в света", пише за нея венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

Масови протестни акции в Беларус започнаха след президентските избори в Беларус на 9 август миналата година, на които президентът Александър Лукашенко обяви победа с над 80 процента от гласовете на избирателите, гарантираща му още един мандат във властта. Властите арестуваха десетки опозиционери и активисти, а Тихановска, която бе основната опонентка на Лукашенко на изборите, замина за Литва, където сега живее в изгнание.

"Тайм" включва в класацията си още Рафаел Уорнок и Джон Ософ - двамата американски политици от Демократическата партия, които спечелиха на 5 януари изключително важните два балотажа в Джорджия, с което осигуриха техническо мнозинство на партията си в горната камара на Конгреса на САЩ.