Главният изпълнителен директор на "Робинхуд" Влад Тенев се извини на потребителите на онлайн платформата за инвестиции за решението да се наложат търговски ограничения върху акциите на "Геймстоп", предадоха световните медии.

"Въпреки безпрецедентните условия на пазара през януари, в края на краищата това, което се случи, е неприемливо за нас.

Извинявам се на нашите клиенти и, моля ви, знайте, че правим всичко по силите си, за да гарантираме, че това никога повече няма да се случи", заяви Тенев.

Американецът от български произход изтъкна, че "Робинхуд" не е била принуждавана от големите хедж фондове да прекрати временно търговията на "горещите" акции.

"Ние не отговаряме пред хедж фондовете", заяви Тенев.

Цената на акциите на "Геймстоп" падна с 1600 процента през януари, преди да скочи рязко. Въвлечени бяха огромни хедж фондове с къси позиции, форум в социалната мрежа "Редит" и армия от инвеститори на дребно, стремящи се да се възползват от борсовата истерия, припомня Асошиейтед прес. 

Тенев отхвърля твърденията, че "Робинхуд" е действала в интерес на големите си клиенти от Уолстрийт, когато на 28 януари блокира възможността потребителите й да купуват акции на "Геймстоп" и още десетина компании. Ограниченията останаха в сила за няколко дни.

Платформата е обвинявана, че е променила правилата в движение в интерес на големите си клиенти, които щяха да загубят пари, ако акциите на "Геймстоп" бяха продължили да поскъпват.

"Робинхуд" предлага безплатна търговия на малки инвеститори и печели, като насочва тези сделки към хедж фондове, включително "Цитадел" - едно от дружествата, което е на загуба в сагата с акциите на "Геймстоп". Затова сред изслушваните бе и изпълнителният директор на "Цитадел" Кенет С. Грифин.

"Нямахме никаква роля в решението на "Робинхуд" да ограничи търговията с акциите на "Геймстоп - изтъкна той. - 

За първи път научих за търговските ограничения на "Робинхуд" едва след като те бяха публично обявени."

Според Тенев ограниченията са били наложени единствено, за да се спазят капиталовите изисквания, определени от регулаторните органи.

"Всякакви твърдения, че "Робинхуд" е действала в помощ на хедж фондовете или други групи със специални интереси, в ущърб на нашите клиенти са абсолютно неверни и влияят на пазарите.

Нашите клиенти са наш главен приоритет", обяви Тенев в предварителното си изявление.