След като вчера от "Пирогов" обявиха, че започват да ваксинират всички, които са в четвърта фаза с продукта на "АстраЗенека", днес пред обявените 5 пункта на спешната болница се получиха и опашки от чакащи.

"В следващите три дни - 19, 20 и 21 февруари - столичната УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ще ваксинира "всички, които попадат в четирите фази от Националния план за ваксиниране" срещу COVID-19", беше съобщението от четвъртък. 

Заради неточности в съобщението хората се струпаха на място. По-късно от болницата пуснаха по-прецизирано съобщение.

"Възможност за имунизация имат лицата, попадащи в една от четирите фази от имунизационния план

Записване на място в един от петте ни пункта или на телефон: 0878253321 или 0700 10037

На място е необходимо да носите лична карта и документи, удостоверяващи хронично заболяване.

На територията на най-голямата спешна болница в страната функционират пет пункта за ваксиниране. Два са позиционирани пред главния вход на лечебното заведение, един в спешния приемен сектор (119 кабинет) и два в Медицинския център към "Пирогов", гласеше информацията от тази сутрин във фейсбук.

"Ако имаме възможност, можем да поставим ваксина на желаещите и на момента. При много записани обаче, ще насрочим час за някой от следващите дни, за да не се получава струпване", беше цитирана доктор Силвия Чолакова, управител на Медицинския център в “Пирогов” .

За желаещите да се имунизират с ваксината на Oxford/AstraZenecа в един от петте пункта в Пирогов: Възможност за...

Публикувахте от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в Петък, 19 февруари 2021 г.

Ваксинацията ще става с препарата на "АстраЗенека". 

"Към момента хората нямат право да избират. Това е ваксината, тя не е по-лоша от останалите", обясни д-р Чолакова.

Преди поставянето на ваксината всеки желаещ трябва да се прегледа от лекар. 

"Връщали сме хора, които да неподходящи за ваксина. Пациенти с температура, дами с филъри и ботокс", обясни още д-р Чолакова.

Струпвания и лоша организация и в Пловдив

До скандали се стигна и в Пловдив, след като се получиха огромни струпвания на хора, извикани в един и същи час, а на някои от тях се наложи да висят на опашка по 4-5 часа. Освен това бяха нарушени и всички изисквания за социална дистанция. 

Към 11,30 ч хора, извикани за ваксинация в 8,30 часа още не бяха минали през кабинета, съобщи БНР.

Зам.-директорът на РЗИ в града д-р Аргир Аргиров обясни, че ако някой от записаните за днешния ден не успее да мине, може да го направи в някои от следващите дни.

"Мястото му е в списъка и дозата, която е определена за него, не се губи", каза той.

Той обаче не уточни как ще бъдат компенсирани хората, които желаят да се ваксинират за загубата си на време. 

Започва разпределението на ваксините към личните лекари

Започва разпределението на постъпващите дози и поставянето на ваксини при общопрактикуващите лекари, съобщиха от НЗОК. От касата напомнят, че ще се плащат по 10 лв. за всяка поставена имунизация. На сайта си ведомството е публикувало уточнения за отчитането на амбулаторните листове. 

Пациентите сами трябва да заявят пред личните лекари желание да бъдат ваксинирани, а джипитата да създадат организация за това. Хората, които нямат лични лекари, трябва да се обърнат към регионалните здравни инспекции.

Няма конкретни срокове, в които ваксините вече ще са при личните лекари и откога реално те могат да започнат ваксинацията.