Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са постигнали временно споразумение за продължаване на инспекциите на иранските ядрени обекти, но достъпът до тях ще бъде по-ограничен.

Това съобщи шефът на МААЕ Рафаел Гроси след посещението си от Техеран, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„Имаме разумен резултат“, каза той при връщането си във Виена. „Достъпът е по-малък, но все пак ще можем да запазим необходимата степен за мониторинг и удостоверяване в Иран“, посочи Гроси.

Техеран обяви тази седмица, че ще ограничи достъпа на инспекторите на МААЕ в опит да притисне САЩ да отменят санкциите и да се върнат към споразумението за иранската ядрена програма от 2015 година.

По-рано Иран съобщи, че от 23 февруари няма да прилага клаузата от ядрената сделка с шестте световни сили, която предвижда „доброволни мерки за прозрачност“.

Протоколът към споразумението от 2015 г. позволява на инспекторите от МААЕ да извършват без предупреждение проверки в недекларирани от Иран обекти.

Иран беше предупредил, че ще престане да спазва този свой ангажимент от сделката, ако не бъдат вдигнати санкциите на САЩ, наложени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп. През 2018 г. Тръмп изтегли Америка от споразумението с Иран и възобнови санкциите.