С уговорката – ако изборите са днес, електоралната разлика между ГЕРБ и БСП е по-малко от 3%. Това показва социологическо проучване на „Афис“, проведено периода 12-17 февруари сред 1000 българи и финансирано с лични средства на агенцията.

Пред бТВ ръководителят на „Афис“ Юрий Асланов посочи, че четири формации се очертават като сигурни, че ще влязат в новия парламент. И още три имат потенциал да прескочат бариерата от 4 на сто. Коалиция „ГЕРБ – СДС“ запазва лидерската си позиция, следвана от коалицията „БСП за България“. На трето място е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, а четвъртото място е за ДПС. Следват „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО. Според Асланов полза от ниската избирателна активност ще има ГЕРБ.

Графика бТВ

 

Той прогнозира, че пандемията, а не политиката ще предопредели резултата от изборите.

На въпроса дали ще гласуват, 9,8% от анкетираните казват, че няма, а 43,9%, че ще дадат своя глас. При условие че епидемичната обстановка се промени към момента на вота на 4 април, процентът негласуващи скача на 12,9%, а на тези, които твърдят, че ще гласуват, намаляват до 31,7 на сто.

„Понякога имам усещането, че управляващото мнозинство умишлено насочва изборите към битка на твърдите ядра, което е в интерес на управляващите“, коментира още Асланов.