Десетки хиляди излязоха днес на протест срещу военния преврат в три големи града на  Мианма въпреки предупреждението на хунтата, че ще употреби смъртоносна сила срещу демонстрантите, предават световните медии.

Магазините и пазарите в Янгон, Мандалай и столицата Найпидо са затворени в знак на протест, който е напът да прерасне в обща стачка, целяща да блокира страната.

"Демонстрантите подбуждат хората, особено подрастващите и младите да тръгнат по пътя на конфронтацията, където те ще загинат", се казва в комюнике na хунтата, излъчено по държавната телевизия в неделя.

Текстът предупреждаваше демонстрантите да не се поддават на изкушението да подбуждат населението “към бунт и анархия”.

Специалният докладчик на ООН за правата на човека в Мианма Том Андрюс изрази дълбоко безпокойство от заплахата, предаде АФП.

"Съобщение за хунтата: обратно на 1988 г. (когато военните потушиха въстание срещу тогавашния им режим), действията на силите за сигурност се записват и ще трябва да отговаряте”, написа той в Туитър.

Убитите при сблъсъците с полицията, която използва гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия, вече са четирима, предават световните агенции. В събота полицията уби двама души в Мандалай и един в Янгон. В петък почина млада жена, тежко ранена от полицейски куршум.

Според Асоциацията за помощ на политическите затворници 640 души са били арестувани от пуча на 1 февруари насам. Най-много сред задържаните са служители в железниците и банките, които са спрели работа в знак на солидарност с протестиращите.

За осми пореден ден в неделя генералите отрязаха достъпа до интернет според организацията, наблюдаваща киберсигурността и управлението на световната мрежа NetBlocks със седалище във Великобритания. Интернет връзките днес са в общи линии възстановени, но отново - след тричасово прекъсване, предаде АФП.

Протестите не спират вече трета седмица въпреки репресиите и заплахите на властите. 

Военните държат на необявено място ръководителката на правителството Аун Сан Су Чжи, чиято Национална лига за демокрация спечели изборите миналия ноември.