Масовата ваксинация тече и вече всеки български гражданин може да се ваксинира в един от десетките центрове в страната, отворени в повечето големи болници в областните градове.

За да научите къде във вашия град можете да се ваксинирате, проверете сайта на местната Регионална здравна инспекция - защото всеки ден се отварят нови пунктове.

В някои центрове за ваксинация има т.нар. зелени коридори – ваксинирането е отворено за всички в някои часове, а в други е само за хората от първите три фази на ваксинационния план.

Какво ни трябва, за да се ваксинираме?

Единственото, от което се нуждаете, е попълнена декларация за „Информирано съгласие за извършване на ваксинация срещу COVID-19“. 

Нея може да свалите тук.

В декларацията трябва да нанесете личните си данни (имена, ЕГН, номер на л.к., адрес), търговското име на ваксината (което се попълва често от самите лекари).

Във формуляра декларираме, че сме запознати с рисковете и ползите от ваксината, начина ѝ на приложение, взаимодействието ѝ с други лекарствени продукти, очакваните нежелани реакции от нея. Подробна информация за това можем да намерим в листовките на ваксините на AstraZeneca, Pfizer, Moderna.

В декларацията се посочва и линк към формуляра на Изпълнителната агенция по лекарствата, с който трябва да съобщим за нежелани реакции след ваксинация. Формулярът може да се попълни онлайн тук.

След ваксинация трябва да получим малко картонче, на което са записани датата на имунизацията, видът ваксина и партидата дози, както и датата за поставяне на втората доза. Няма установенa практика дали лекарите попълват това картонче, или го попълваме сами.