Въоръжени нападатели са убили днес посланика на Италия в Демократична република Конго Лука Атаназио, съобщи в. "Република", позовавайки са на италианското външно министерство.

Нападателите, чиято самоличност е неизвестна, са стреляли по конвой на ООН в природния парк Вирунга в източната конгоанска провинция Киву.  Управата на парка е потвърдила информацията пред италианското външно министерство. Убит е и член от екипа на Атаназио.

Според "Република" стрелбата е започнала при неуспешен опит за отвличане. Убит е италиански военен полицай и член на екипа му, които са пътували с него.

Провинция Киву, която граничи с Руанда и Уганда, е от десетилетия територия на въоръжени банди, които действата в двете страни и в Конго и тероризират населението. 

Председателят на Европейския къвет Шарл Мишел написа в туитър, че е потресен от атаката. Той изрази съболезнования на семействата на посланик Атаназио.

„Сигурността и мирът трябва да бъдат гарантирани. ЕС ще продължи да бъде на страната на ДР Конго и населението на страната“, увери той.

Атаката е била срещу конвой на организацията на ООН по прехраната и е станала близо до провинциалната столица Гома, в 8:15 часа местно време (9:15 часа българско), предадоха АФП и Би Би Си.

Атаназио (43 г.) е бил тежко ранен в корема и откаран в болница в Гома, където е починал от раните си. Той е бил на поста от 2018 г.

Вирунга, парк с площ от около 7800 квадратни километра е известен с популацията си от горили. От бракониери ги пазят близо 700 въоръжени надзиратели, 200 от които са били убити при изпълнение на служебния си дълг.