Броят на смъртните случаи в САЩ на хора с COVID-19 надхвърли вчера половин милион. Той е почти равен на броя на американците, загинали през Втората световна война, Корейската война и Виетнамската война, взети заедно, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

САЩ дават 405 000 жертви през Втората световна война, 58 000 във Виетнам и 36 000 в Корея.

„Трябва да устоим на изкушението да гледаме на всеки живот като на статистика. . . Трябва да го направим, за да почетем мъртвите“, каза в телевизионно обръщение президентът Джо Байдън.

„Искам да бъдем дейни, да бъдем бдителни, да спазваме дистанция, да носим маски, да се ваксинираме“, добави той.

След речта Байдън излезе със съпругата си Джил, с вицепрезидентката Камала Харис и с нейния съпруг Дъг Емхоф пред Белия дом, съобщи Франс прес.

Четиримата сведоха глави за момент, след което военен оркестър изсвири „О, чудна благодат“. Те бяха заобиколени от 500 запалени свещи, разположени по балкона и водещото към него стълбище, символизиращи 500-те хиляди загубени живота. 

Правителството на Байдън опитва да ускори имунизацията срещу смъртоносния вирус. Досега са инжектирани общо 64,2 милиона дози от използваните в САЩ ваксини по данни на центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

Президентът си постави за цел да бъдат ваксинирани най-малко 100 милиона души през първите му 100 дни на власт.

Фармацевтичната компания „Пфайзер“ заяви вчера, че очаква да доставя по над 13 милиона дози на седмица от ваксината си срещу COVID-19 към средата на март, предаде Ройтерс. Това означава два пъти повече в сравнение с доставките от началото на февруари. Досега „Пфайзер“ е доставила в САЩ около 40 милиона дози.

Компанията „Модерна“ съобщи, че планира да достави 100 милиона дози до края на март и 300 милиона до края на юли.

Отзивите

САЩ надхвърлиха 500 000 свързани с новия коронавирус смъртни случаи в пандемия, която трае от почти една година. Това е най-големият брой жертви на вируса за една страна в света, пише днес в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

САЩ съставляват около 4,25 процента от общото световно население, но около 20 процента от известните смъртни случаи от COVID-19 на планетата.

Около един на всеки 670 американци е починал от COVID-19, който се е превърнал в една от водещите причини за смърт в страната заедно със сърдечните заболявания и рака и е понижил средната продължителност на живота по-рязко, отколкото от десетилетия, пише "Ню Йорк таймс".

Има все пак надежда, тъй като броят на новозаразените и на починалите съществено е намалял, а дистрибуцията на ваксини постепенно набира скорост. Остава обаче неяснота около нововъзникващите варианти на вируса, някои от които са по-заразни, а може би и по-смъртоносни, така че може да са нужни месеци преди пандемията да бъде овладяна, отбелязва американският ежедневник.

В обръщение към нацията Байдън призова страната да се обедини в борбата си срещу вируса, пише в. "Гардиън".

Президентът беше критикуван, че е прекалено предпазлив в обявяването на целите в дистрибуцията на ваксини, но администрацията му каза, че е увеличила темпото на ваксинация до 1,7 милион души на ден и е в състояние да надхвърли заложената си цел за поставяне на 100 милиона дози в първите 100 дни на управлението си.

Броят на хоспитализираните хора е намалял с над 50 процента в цялата страна за последния месец, а към неделя над 13 процента от населението на САЩ е получило поне една доза ваксина срещу КОВИД-19, отбелязва "Гардиън".