Европа и САЩ трябва спешно да пренасочат до 5 процента от дозите ваксини, с които разполагат, към развиващите се страни. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за „Файненшъл таймс“.

Държавният глава посочи, че някои африкански държави купуват западни ваксини като препарата на „АстраЗенека“ на „астрономически цени“ - два или три пъти по-високи от платените от ЕС. Затова те се изкушават да предпочетат китайски и руски опции, които били с несигурна ефикасност срещу новите варианти на вируса.

Според Макрон разликите в ценообразуването се дължат на продажбите чрез посредници.

„Допускаме идеята в богатите страни да се харчат стотици милиони ваксини, а да не започваме с бедните страни“, каза той преди срещата на лидерите на най-големите икономики в света (Г7) в петък. Това е безпрецедентно задълбочаване на глобалното неравенство и на политическата нестабилност, защото проправя пътя на война за влияние над ваксините“, отбеляза Макрон. „Виждате китайската стратегия, а и руската“, добави той.

Френският президент заяви, че е от решаващо значение фармацевтичните компании, произвеждащи ваксините, да прехвърлят технологиите си в чужбина, за да ускорят глобалното производство на ваксини. Той подчерта, че „ще приложим целия натиск, на който сме способни“, за да стане прозрачен и процесът по ценообразуване. 

Макрон призна, че ЕС е бил по-бавен от САЩ при осигуряването на производство и доставка на ваксините за собственото си население и е изправен пред недостиг, но каза, че пренасочването на малък дял от дозите към Африка няма да попречи на кампаниите за имунизиране.

„Ключът е да се движим по-бързо“, каза той. „Не говорим за милиарди дози веднага или за милиарди евро. Става въпрос за много по-бързо разпределяне на 4-5 процента от дозите, с които разполагаме. Това няма да промени нашите ваксинационни кампании, но всяка държава трябва да отдели малък брой от дозите, трябва да прехвърли десетки милиони от тях, но много бързо, така че хората на място да виждат, че това се случва.“

Макрон каза, че „многократно“ е обсъждал идеята с германската канцлерка Ангела Меркел.

„Тя я подкрепя и ние сме съгласни“, каза той, призовавайки за „изцяло европейска съвместна инициатива“ и добави, че се надява да спечели подкрепата и на САЩ, където доставките на ваксини са по-големи, отколкото в ЕС.

Той каза, че планът ще бъде тест за мултилатерализма.

„Не става дума за дипломация на ваксини, не е игра на сила - въпрос на обществено здраве е“, каза Макрон и добави, че приветства глобалните доставки на руски и китайски ваксини, при условие че те са сертифицирани от учените за използване срещу съответните варианти на вирус.

Макрон, чието правителство е критикувано за бавното разпространение на ваксините във Франция, настоя, че прехвърлянето на „3-5 процента от ваксините, които складираме, в Африка“ няма да окаже влияние върху кампанията в страната.

„Няма да я забави с нито един ден, предвид начина, по който разпределяме дозите си.“

Париж уверява, че ще бъде осигурена възможността за всички възрастни жители на страната да се ваксинират до края на лятото. Макрон посочи, че без да помогнат на съседите си в Средиземно море, Близкия изток и на Балканите, европейските страни никога няма да могат да отворят границите си отново, защото в крайна сметка ще внесат нови варианти на COVID-19, резистентни на ваксините им.