Ема Коронел Айспуро, съпругата на най-известния наркобос в Мексико Хоакин (Ел Чапо) Гусман, бе арестувана във Вирджиния по обвинения в трафик на наркотици.

В изявление, публикувано в понеделник, американското министерство на правосъдието заяви, че 31-годишната американo-мексиканска гражданка е била задържана на международното летище „Вашингтон-Дълес“ и трябва да се яви пред федерален съд във вторник по видеовръзка, предаде „Гардиън“.

Според съдебните документи Коронел е обвиняванa в разпространение на кокаин, метамфетамин, хероин и марихуана в САЩ, както и за организацията на грандиозното бягство на Гузман през юли 2015 г.

Коронел работела със синовете на мафиота при закупуването на парцел земя близо до затвора, огнестрелни оръжия и брониран камион. Тя също предоставила на наркобоса часовник с GPS, за да се гарантира, че тунелът за бягството стига до килията му.

Ел Чапо бе задържан отново през януари 2016 г., а през 2019 г. получи доживотна присъда. По време на процеса Коронел неотклонно присъстваше в съдебната зала всеки ден - дори когато бяха представени като доказателства текстови съобщения между съпруга ѝ и една от любовниците му.

Преди да бъде оповестена присъдата на мафиота, тя обяви, че Гусман е „скромен“ човек и се оплака, че медиите са направили Ел Чапо „твърде известен“.

Арестът ѝ вероятно ще усложни допълнително отношенията между администрациите на Джо Байдън и неговия мексикански колега Андрес Мануел Лопес Обрадор. Сътрудничеството в областта на сигурността между Мексико и САЩ е влошено. Мексиканските прокурори наскоро отказаха да повдигат обвинения срещу бившия министър на отбраната генерал Салвадор Сиенфуегос, който беше арестуван в Лос Анджелис миналия октомври и бе обвинен в подпомагане на наркокартел.

Правителството на Лопес Обрадор успешно подаде петиция за завръщането му, като обвини САЩ, че действат без тяхно знание и не действат като съюзник. Конгресът на страната също одобри закони, ограничаващи действията на американската Агенция за борба с наркотиците в Мексико - ход, който американските власти предупредиха, че ще осакати трансграничното сътрудничество по въпросите на сигурността.

„Моментът на този арест е интересен“, каза Фалко Ернст, старши анализатор от Международната кризисна група. „Отчасти това изглежда изпраща съобщение от САЩ, в което се казва, че традиционните им инструменти за арестуване на актьори на високо ниво и съденето им в САЩ все още не са останали в миналото - дори след Сиенфуегос.“

Ема Коронел е родена в Санта Клара, Калифорния, и е дъщеря на Инес Коронел Барерас - лейтенант от среден ранг в картела на Ел Чапо „Синалоа“. Тя е израснала в „Златния триъгълник“ на Сиера Мадре в Мексико и се смята, че се е срещнала с Гусман на местен фестивал. По това време тя е била на 17, а Ел Чапо - на 51 г.. Двойката има деветгодишни дъщери близначки.

Подобно на повечето наркобосове Ел Чапо поддържаше нисък профил. За разлика от него, съпругата му потърси светлината на прожекторите. Тя пусна линия дрехи - някои от тях, украсени с лицето на Гусман - и се опита да се утвърди като инфлуенсър в „Инстаграм“. За кратко дори се появи в американско риалити телевизионно шоу.

„Хвалбите могат да бъдат опасни и от време на време тези, които се показват твърде много, се превръщат в мишени“, обяснява Ернст. „Ако искате да стоите извън затвора, открояването не е начинът, по който трябва да подходите. Много трафиканти от старата школа се съобразяваха с този принцип, но по-новите поколения изглежда са го забравили.“

Въпреки ареста на Гусман „Синалоа“, сега отчасти ръководен от синовете му, остава страховита сила. Когато синът на Ел Чапо - Овидио, беше арестуван през октомври 2019 г., въоръжени наркотрафиканти принудиха силите на държавната сигурност да го освободят.

Лопес Обрадор, който одобри освобождаването, защити решението си, като заяви, че така е предотвратил по-нататъшно кръвопролитие.

Президентът на Мексико винаги е избягвал да говори лошо за Ел Чапо. В края на март 2020 г. за кратко се срещна с възрастната майка на Гусман - Мария Консуело Лоера, по време на обиколка на Сиера Мадре.

Държавният глава я описа като „пенсионерка, която заслужава пълното ми уважение - без значение кой е синът ѝ“. Той потвърди, че тя го е молила за помощ в получаването на американска виза, за да може да посети сина си в затвора „Супермакс“ в Колорадо.