Годеницата на обвиняемия за катастрофата с журналиста Милен Цветков днес първа даде показания по стартиралото дело в Софийски градски съд. Родената през 1999 г. Симона Цанкова бе напълно непоколебима - с Кристиан (Николов) не ползват наркотици, преди години опитали само една цигара с марихуана, вечерта преди трагедията се е вихрел многолюден купон, но на него той изпил само едно шотче, в което не знаел какво е сложено.

Симона си спомни за деня на катастрофата, като започна от предния - 18 април 2020 г., когато решили с годеника ѝ, с когото живеят заедно от три години, с Георги Лъчезаров Иванов (син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов), с брата на Кристиан и доста други приятели, да отбележат „на патерици“ рождения ѝ ден. Така първо напазарували и се отправили към Витоша, където мислели да си направят барбекю. Именно тогава Кристиан взел аудито Q7 на майка си, тъй като било паркирано най-отпред в семейната къща на ул. „Любен Каравелов“ в София.

От думите на Симона стана ясно, че Кристиан инцидентно е взимал по-голямата кола няколко пъти през последните няколко години. Самият той имал „обикновено“ ауди А4, като Симона не пропусна да отбележи, че неговото е с ръчни скорости, а джипът е автоматик.

На това дори съдия Веселина Ставрева се зачуди на компетенцията й и попита шофьор ли е. 

На Витоша обаче двама полицаи ги спрели и им казали, че заради противоепидемичните мерки не могат да си правят барбекю. Питали ги дали имат забранени вещества като наркотици, но младото момиче не можа да си спомни да са им правили личен обиск. Със сигурност цялата компания получила актове за неспазване на мерките, след което взели решение да направят партито в къщата на майката на Кристиан. Самата Десислава Пешева днес беше на делото. 

В крайна сметка младото момиче си спомни поне осем-девет души освен тях двамата с Кристиан, които били на партито в триетажната къща. Именно там Кристиан цяла вечер „лигавил една чаша водка“. По думите на половинката му, пийнал и един „Йегермайстер“ при посрещането на гостите.

„Мисля, че по едно време имаше запалено наргиле на третия етаж - нормално наргиле. На това поне ми замириса“, каза днес младата жена, която избра да даде показания по случая, въпреки че има законно право да не го прави (съвместното съжителство дава това право - б.р).

Така се стига до призори в събота срещу неделя, когато по-далечните гости си тръгнали. Останали да преспят неколцина, сред които Георги Иванов - който между другото не се яви в съда, и също се оказа студент в чужбина (както и повечето "герои" на тази тъжна история, б.а.).

Симона започнала да чисти първия етаж след купона, а Кристиан - третия, където също има кухня, джаги и т.н.

„Той дойде и ми каза, че е намерил един шот „Йегермайстер“ и го изпил“, каза днес Симона.

Мистерия е откъде се е появило слабото германско питие - от коя бутилка или кой от гостите го е забравил недопито... 

Явно от йегермайстера „му станало лошо, изтръпнал, главата му се чувствала странно“, каза днес младата жена. Тя обърна внимание, че двамата с Кристиан не само не се дрогират, а водят здравословен начин на живот, ходят на фитнес, хранят се правилно и дори в началото на годината правили опити за бебе. Цялото меню на вечерта включвало и кюфтета, които техни приятели направили, но Симона не е яла, защото не яде месо.

На другия ден се събудили по обяд и решили, че ще отидат до дома на Георги, който искал да се оправи и да се изкъпе. Отново взели джипа и първо отишли до сина на депутата, който живее в района на НДК. Останали няколко часа. В късния следобед напуснали апартамента му. 

Тук има разминаване, тъй като днес Симона обяви, че хапнали у Георги и че не е знаела накъде се возят след това. В първоначалните си разпити пред досъдебното производство пък е обявила, че са излезли с намерение да търсят нещо за ядене. 

„Решихме да излезем някъде да се разходим, нямахме конкретна цел, конкретно място“, каза днес пред съда тя.

Годеницата обясни разминаването с факта, че е "много неприятна за околните", когато не е яла - затова Георги за няколкото часа у тях й дал една "купешка" супичка. Т.е. - младите мъже не са яли.

Има и още нещо интересно - вечерта Кристиан пил чай и употребил паста за успокоение на нервите, което бил неговият „вечерен ритуал“. Симона от години знаела, че той ползва въпросните чай и паста, особено когато е в сесия, тъй като следването му в Германия било много трудно. Кулувал ги от е-MAG или от OLX. Момичето обаче не знаеше какви вещества се съдържат във въпросния „вечерен ритуал“.

Така или иначе, когато приближават с джипа злополучното кръстовище в кв. „Хладилника“ до столичен мол, младата дама не помни нищо, тъй като се опитвала по целия път да включи към уредбата на колата малка тонколонка, която ѝ подарили за рождения ден. Тя дори не помни откъде са минали - толкова била погълната с упътването на тонколонката.

Спомня си само, че са се возили по-малко от 10 минути, когато Георги извикал нещо и настъпил ударът. Но си спомня, че не е имало признаци колата да се е държала странно на завои преди това, както и че - май Кристиан ускорил непосредствено преди сблъсъка (спорд експертизите той е с малко под 100 км/ч, б.р.).

Заяви още, че Кристиан подложил обувката си под главата на Милен Цветков и бил единственият, който опитвал да му помогне. Следващото ѝ изречение беше буквално следното:

„Веднага след като излязохме от колата, Георги избяга.“

Явно става въпрос за споменатия по-горе Георги Лъчезаров Иванов - техния приятел.

Младата дама каза пред съда още, че нейният годеник е най-отговорният човек, че е много добър шофьор и че майка му затова си оставяла спокойно ключовете на джипа Q7 - защото му имала доверие.

Сред другите призовани за днес бяха Денис и Анна - брат и сестра на Кристиан, както и някоко момчета и момиче от компанията.

Адвокатите на младия шофьор за пореден път направиха опит и да го измъкнат от ареста, където той неотменно пребивава от 19 април. Съдът обаче отказа да промени мярката му за нетоклонение.

Самият Кристиан каза:

"Отговорно заявявам, че няма да се укрия или да извърша друго престъпление. Аз съм млад човек, чиито живот е минал в учение и никога не съм се занимавал с престъпления.

Искам да изкажа моите искрени съболезнования към близките и семейството на Милен Цветков. Не мога да си представя какво им е, когато се връщат към случилото се."