Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е чел доклада на американското разузнаване за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, който се очаква да бъде публикуван днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ЦРУ е имало основен принос за изготвянето на документа. В него се твърди, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил и вероятно е разпоредил убийството на Кашоги, който пишеше статии за „Вашингтон пост“ - издание, критикуващо политиките на принца, казват четирима неназовани американски представители, предаде Ройтерс.

Междувременно Мохамед бин Салман претърпя успешна хирургическа операция за отстраняване на апендикса и малко по-късно беше изписан от болницата, съобщи кралският двор, цитиран от Асошиейтед прес.

Операцията на 35-годишния принц, извършена в специализираната болница „Крал Фейсал“ в Рияд, е била лапароскопска, тоест безкръвна.

Мохамед, син на крал Салман, съсредоточи в ръцете си огромни правомощия в кралството, след като през 2017 г. беше определен за престолонаследник. Оттогава той извърши множество реформи за либерализиране на дълбоко консервативното общество, както и за модернизиране на зависещата от петрола икономика.

Коментарите

Байдън е изправен пред призиви „да нанесе удар“ заради състоянието на правата на човека в Саудитска Арабия, пише „Гардиън“, цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че американското правителство се готви да огласи разузнавателна оценка, според която саудитският престолонаследник е съучастник в убийството на журналиста.

На този фон Белият дом е изправен пред призиви на правозащитници и саудитски дисиденти „да нанесе удар“ срещу нарушенията на Саудитска Арабия на правата на човека чрез нови санкции, които биха могли да помогнат за обуздаване на репресиите на принц Мохамед срещу дисиденти и да обърнат страницата след „прегръщането с деспоти“ на правителството на Тръмп, пише вестникът.

Макар и според мнозина експерти да е малко вероятен, евентуален ход с директно санкциониране на принц Мохамед може да има сериозни измерения за бъдещето му като наследник на трона, коментира „Гардиън“.

Като кандидат за президент Байдън нарече Саудитска Арабия „парий“. Сега му се налага да се занимава с нея, пише „Ню Йорк таймс“.

Авторът на коментарната статия Дейвид Сенгър отбелязва, че като кандидат-президент Байдън не е оставил никакво съмнение какво според него трябва да бъде отношението на САЩ към Саудитска Арабия.

Неговият план, както заяви самият той, беше да накара саудитците „да си платят цената и да се превърнат действително в парий, какъвто те са“.

Авторът допълва, че Байдън е бил също толкова безцеремонен и към саудитското кралско семейство и сегашното управление на кралството.

Сега, пише в статията, на американския президент се налага да се занимава с това управление и да изпълни предизборните си обещания да прекрати оръжейните доставки и да огласи заключенията на американското разузнаване за ролята на принц Мохамед - саудитския престолонаследник и фактически лидер на страната - в убийството на журналиста и дисидент Джамал Кашоги.

„Укорите“ на Джо Байдън са сигнал за пренастройване на отношенията със Саудитска Арабия, пише „Файненшъл таймс“.
Изданието отбелязва, че Белият дом се дистанцира от принц Мохамед бин Салман.