Повече от половината население на света ще бъде онлайн до 2018 година, сочи изследване на компанията за маркетингови проучвания Emarketer, цитирано от mashable.com. Пренаселването на виртуално пространно звучи малко абстрактно, но увеличението на потребителите в мрежата ще наложи някои технологични подобрения - по-голяма стабилност на връзката, по-висока скорост, както и инвестиции в мрежовата сигурност.  

Според проучването до 2015 година ще има 2,89 милиарда потребители онлайн, коетосе равнява на 42,4% от населението на света. Скокът от 6,2% спрямо тази година ще достигне двама от всеки 5 души по света.

Увеличаване на потребителите в интернет.
Графика еMarketer.com

Данните на eMarketer сочат, че ръста на интернет потреблението ще бъде още по-голям през следващите 4 години. ДО 2018 над 3,6 милиарда души ще са онлайн, или близо половината население на света. Ескпертите смятат, че огромния наплив се дължи на все по-ниските цени на мобилните телефони и на подобряването на онлайн услугите в развиващите се пазари като Индия и Индонезия.

Подобряването на инфраструктурата и увеличаването на достъпността за по-голяма част от населението водят до двуцифрен ръст в страни с развиващи се пазари. Допълнителна подкрепа има от технологичните неправителствени организации, както и от големите IT компании. Това не е изненадващо, казват експертите. Технологичните гиганти имат значителни икономически ползи от това да направят интернет достъпен за възможно най-много хора. 

Организацията с нестопанска цел Internet.org например осигурява безплатен достъп до интернет в Замбия в Южна Африка и планира да разшири кампанията към други части на света скоро. Основателят на Facebook Марк Зукърбърг стартира организацията, заедно с подкрепата на други технологични компании като Ericcson, Nokia, Qualcomm и Samsung. По-добрата връзка и по-евтините устройства означават разбира се и повече продажби, коментират маркетолозите. 

Прогнози за ръста на интернет потреблението в различните държави.
Графика eMarketer.com

Emarketer изследва и в кои страни има най-много потребители в интернет.  Китай оглавява списъка с 620,7 милиона потребители през 2013 г., следвана от САЩ с 246 милиона. Експертите смятат, че страни които не са в челните места ще изместят първите до няколко години. Проучването предвижда Бразилия да изпревари Япония, а Индия да надмине САЩ до 2016 година. Предвижда се и още по-голям ръст на потреблението в Китай.