Бюджетният електрически автомобил Hong Guang Mini EV, който се продава в Китай само за 4500 американски долара, започва да се налага над Tesla Model 3 в пазара на електромобили. През миналия месец продажбите на компактното превозно средство са двойно повече от тези на най-популярния модел кола на американския конкурент - 25 778 срещу 13 843 бройки. 

Автомобилите на Hong Guang Mini се произвеждат от съвместно дружество на име Wuling между китайския държавен автомобилопроизводител SAIC Motor и американския General Motors, предава Би Би Си.

Автомобилни експерти посочват, че макар очевидно да изостава много от Tesla по отношение на живота на батерията, мощността и възможностите, удобството и ниската цена са го превърнали в едно от най-продаваните превозни средства в Китай. Затова и Hong Guang Mini EV е брандирана като „инструмента за пътуването на народа“.

Пуснат на пазара през миналата година, базисният модел развива максимална скорост от 100 км/ч и може да побере четирима души.

„Правителството на Китай сериозно се е заело с намаляването на замърсяването и се превръща в световен лидер в приемането и насърчаването на иновациите на електрическите превозни средства“, заяви Шон Рейн, управляващ директор на Китайската група за проучване на пазара, пред Би Би Си. Ние оставаме много заинтересовани към приемането на бюджетни електромобили като Hong Guang Mini до такива от по-висок клас като NIO и Tesla.“

За да популяризира електромобилите, китайското правителство предлага безплатни регистрационни табели. В много градове може да отнеме месеци, ако не и години, за да се получи регистрационен номер за бензинов двигател.

Електрическите превозни средства от висок клас също се представят добре. Tesla утрои обема на продажбите си в Китай през миналата година. Моделът 3 се продава за около 39 000 щатски долара в Китай, като се вземат предвид намаленията на цените поради местното му производство.

Mini Guang Mini EV може да се появи и извън Китай. Свързан е с латвийски автомобилен производител с план за продажба на версия на автомобила в Европа. Цената обаче вероятно ще бъде два пъти по-висока поради европейските екологични изисквания.