Преди две седмици "Топлофикация-София" АД обяви търг за изграждането на инсталация за горене на отпадъци на площадката на ТЕЦ "София" зад Централна гара - т.нар. RDF инсинератор, срещу който се борят природозащитници, граждански активисти и опозиция от години. Тя изтича на 15 март.

На практика това означава, че в центъра на столицата ще се появи инсталация за горене на огромни количества боклук - над 180 000 тона годишно. От Столична община изтъкват от години, че проектът е одобрен и финансиран от Европейската комисия, а такива инсталации има в цяла Европа.

Според противниците на проекта обаче той ще доведе до още повече замърсяване на столицата. В днешния, 21-ви епизод на Z-Каст разговаряме с един от тях - Данита Заричинова от екологично движение "За Земята".

"Много често дават за пример Виена - ето там красивият инсинератор, в който се горят отпадъци. Всъщност този инсинератор е построен през 70-те години. Тоест в момента в София искат да построим нещо, което на Запад е било модерно преди 50 години", подчертава тя.

Според нея има и други начини да се произвежда повече енергия в София - като например се вземат мерки срещу 18% загуби по мрежата на "Топлофикация".

RDF инсталацията ни обрича не само на 21 години изплащане на проекта, но и на зависимост от боклука, отбелязва Заричинова:

"Ще имаме нужда от тези 180 хил. тона боклук всяка година. Трябва да е ясно, че няма как този инсинератор да работи на половин капацитет - трябва да се пълни постоянно."

Има ли още шанс да се спре строежа на инсинератора, очакват ли се протести срещу него, и ще разберем ли защо тези, които дишат същия въздух като нас, не искат той да е по-чист - чуйте в пълния 21-ви епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в Spotify, Google Podcasts, TuneIn, Apple Podcasts.