Джон Гедърт, бившият главен треньор на националния отбор на САЩ по спортна гимнастика, е намерен мъртъв часове, след като му бяха повдигнати 24 обвинения за сексуални посегателства, злоупотреби и трафик на хора, предават световните агенции.

Той се е самоубил.

Гедърт е работил заедно със спортния лекар Лари Насър, който в началото на 2018 г. получи общо 175 години затвор за сексуални посегателства над гимнастички и студентки в периода 1986-2016 г.

Мястото на самоубийството.

 

Насър бе отстранен от Университета на Мичиган през 2014 г., а скандалът с гимнастичките избухна две години по-късно. След присъдите на медика разследването продължи.

Гедърт е притежавал тренировъчна зала в Мичиган, където Насър е бил лекар. Срещу него свидетелстваха 156 състезателки, сред които 4-кратната олимпийска шампионка от 2016 г. Симон Байлс, която призна, че е насилвана сексуално.

Джон Гедърт е трябвало да се яви в съда в четвъртък, но часове по-късно е открит мъртъв. 

Лари Насър

 

Две от 24-те обвинения срещу него са били за злоупотреби с момичета на 13 и 16 години. 14 - за трафик на хора. Подлагал е свои състезатели да работят за него при унизителни условия. И още - пренебрегвал е сериозни контузии, принуждавайки гимнастици (и от двата пола) да тренират и се състезават с травми.

Уличен е и в лъжесвидетелстване по делото срещу Лари Насър през 2016 г.

През януари миналата година федерацията по гимнастика на САЩ обяви, че ще изплати 215 милиона долара на пострадали. 

Това не умилостиви звезди като Байлс - тя призова за независимо разследване и обяви, че федерацията не е поела пълна отговорност по скандала.