Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който в момента е шеф на КПКОНПИ, коментира пред БНТ промените в НПК, с които бе създаден т.нар.  надглавен прокурор - прокурор, който да може да разследва обвинител номер 1.

"Честно казано за времето на работа в съдебната система съм видял много странни, какви ли не законодателни идеи. Това е най-екзотичната идея, която съм виждал", каза Цацаров.

Той изрази съмнение дали това ще бъде работещо решение. И изтъкна, че в него се изхожда от "презумпцията, че този, който ще контролира, главния прокурор, е безгрешен".

"Корупцията е интимно престъпление, което се извършва на 4 очи, пък дори и на по-малко. Търсим осъдителна присъда, но малко мислим за това, което подхранва средата на корупция - дублираща се администрация, тежки административни процедури, излишни повтарящи се изисквания за какво ли не", коментира Цацаров.

И изтъкна, че трябва да има превенция на корупцията, защото така се намалява корупционният натиск. Цацаров добави, че по силата на френския закон за конфликт на интереси всяко на лице публична длъжност може да зададе въпрос на компетентния орган дали ще наруши закона при една или друга хипотеза, в която предвижда да влезе.

"Получава официален отговор. И предприема действие", обясни Цацаров.

И изтъкна, че в нашето законодателство не се предвижда подобна възможност.

Цацаров призна, че в много случаи до неговата комисия идват сигнали, с които се цели разчистване на сметки с политически противник. С особена сила това се случва в общинските съвети, където често една група подава сигнал срещу друга, а малко след това следва и "контрасигнал" - в обратната посока.

"Една немалка част от тях се оказват основателни", изтъкна Цацаров по повод взаимната размяна на сигнали между общинари.