Група руски дипломати и техните семейства отпътуваха по необичаен начин от Северна Корея - с ръчна дрезина (релсова количка).

Да направят това ги принудиха строгите мерки срещу коронавируса в изолираната и без него страна, заради които транспортните връзки с външния свят са прекъснати.

Осемте души са пътували с влак и автобус, преди да пресекат сухопътната граница между Северна Корея и Русия. С дрезината те са преминали 1 километър по "Моста на дружбата", свързващ двете страни над река Тюмен.

Режимът в Северна Корея твърди, че няма потвърдени случаи на коронавирус, но светът се съмнява.

 
От началото на миналата година влакове не могат да влизат или да излизат от страната. Повечето международни пътнически полети също са спрени. Затова за руските дипломати е останал малък избор на превозни средства, коментира Би Би Си.
 

Снимки и видеоклипове, споделени в мрежата от руското Министерство на външните работи, показват дипломатите върху дрезината с багажа им сред зимен пейзаж. 

Главният "двигател" на необичайното превозно средство е бил третият секретар на посолството Владислав Сорокин, който избутал количката през железопътни мост над реката, съобщи министерството.

Групата, в която е била и Варя, тригодишната дъщеря на Сорокин, е пътувала 32 часа с влак и два часа с автобус от Пхенян до руската граница.

Служители на министерството са посрещнали дипломатите на гара от руската страна на моста, а след това групата отпътувала с автобус до летището във Владивосток, главния град на руския Далечен изток.

През миналата година много чуждестранни дипломати напуснаха Северна Корея и западни посолства затвориха, припомня Би Би Си.

Повечето пътници са преминали сухопътно границата с Китай, макар и през март миналата година да е имало един полет до Владивосток, с който са пътували дипломати от Германия, Русия, Франция, Швейцария, Полша, Румъния, Монголия и Египет.