Пристигна камионът с 52 800 хил. дози от ваксината на „АстраЗенека“ у нас. Това е четвърта пратка на този препарат. Количеството е значително по-малко от предварително очакваното за края на февруари заради производствени проблеми. У нас трябваше да пристигнат над 140 хил. дози, предаде Би Ти Ви.

Ваксините бяха доставени в сградата на „БулБио“ в София. Създадена е организация дозите веднага да бъдат разпределени в 28-те Регионални здравни инспекции в страната.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов обясни, че дозите ще стигнат. По думите му 50 процента от тази пратка ще отиде при личните лекари.

"В момента са ваксинирани над 210 хил. българи, което е един голям процент – над 3%. Нека не забравяме, че започнахме 699 на 27 декември. Около 15-20% е нарастването на ваксинираните", допълни той. 

Проф Гигов обясни, че „зелените коридори“ ще заработят отново, след като има необходимо количество препарати за целта.

Директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че още от днес ще започне ваксинирането на българи от първа до четвърта фаза с ваксини от новата пратка.

В понеделник се очакват 21 060 дози от ваксината на "Пфайзер".