„Съюз на свободните демократи“ - дясната партия, учредена преди 20 години от бившия служебен премиер и дългогодишен кмет на София Стефан Софиянски, няма да участва в парламентарния вот на 4 април. ССД напусна коалицията „Граждани от протеста“ заради участието на Съюза на комунистите в България в нея. Решението на ЦИК, с което ССД бива заличена от регистрацията на коалицията, вече е публикувано.

Още когато се разбра за необяснимото обединение, Софиянски заяви, че е станала грешка - при подписване на документите за коалицията от ССД не знаели, че в нея се е включила и крайнолявата формация. Бившият лидер обеща грешката да бъде поправена. 

И беше - от втория път. Първоначално имаше опит останалите партии в „Граждани от протеста“ да изключат от състава ѝ Съюза на комунистите. Но една от партиите се оказа „против“, а за решението бяха нужни гласовете на 2/3 от участиците в предизборното обединение. В резултат - ЦИК отказа да регистрира промените в коалицията. 

Вторият ход - вече успешен - е ССД да напусне, с което се отказва и от изборната надпревара, защото срокът за самостоятелна регистрация за парламентарния вот изтече още на 17 февруари.