Недоразумение. Липса на координация. И грешка, която още в понеделник ще бъде поправена. Така Стефан Софиянски - бившият служебен премиер, дългогодишен кмет на София и основател на дясната партия ССД преди 20 години обясни как се стигна дотам формацията са се появи в коалиция за изборите, редом със Съюз на комунистите и крайнолявото движение "Че Гевара". Той участва в предаването на бТВ "120 минути", като това е първият официален коментар по темата.

Изненадващото обединение се появи като съвсем официална регистрация в ЦИК. Самият Софиянски обясни, че сам е бил изненадан от новината, съобщена му от дъщеря му. И разказа, че колегите му, които са водили коалиционни разговори, не са участвали в последния им кръг и не са обърнали внимание, че въпросните формации са се появили в коалиционния формат. 

„Ние напускаме коалицията „Граждани от протеста“. Колегите са водили преговори с едни партии, пропуснали са последните разговори. Въпросът е уточнен и утре ще бъде променена регистрацията и няма да сме заедно“, обясни Софиянски.

Аз не оправдавам тази грешка, станала е, ще бъде поправена. 

По информация на Клуб Z още от предишните дни бившият кмет, който е редови член на ССД към момента, както и част от съпартийците му, наистина са били изненадани от участието във въпросната коалиция. Стремеж все пак ССД да се регистрира в някакъв формат за парламентарния вот обаче имало, за да няма риск формацията да бъде заличена от регистъра на партиите, което би се случило, ако не е участвала в национални избори в продължение на 5 години.

Софиянски каза още, че споменатите Съюз на комунистите и "Че Гевара" поне ясно отстояват вижданията си и казват какви са. И не трябва да бъдат отричани хората, които отстояват някакви свои идеали и се назовават като такива, каквито са - комунисти. За разлика от някои други водещи партии в момента - визирайки двете най-големи такива към днешна дата - ГЕРБ и БСП:

"От БКП, която ни скача по главите, излязоха две партии – и двете се боядисаха. Едната се нарича БСП с председател Корнелия Нинова, а другата е ГЕРБ с председател Бойко Борисов. Те си останаха и по манталитет, и по виждания, и по начин на работа  - останаха си комунистически“, заяви Софиянски.

Попитан за партията на Васил Божков "Българско лято", чиято регистрация бе забавена заради протест срещу регистрацията й от прокуратурата и това спря участието й в изборите, Софиянски заяви, че ССД и формацията няма да бъдат заедно. Самият той е против идеята за "семейни" партии. А и преди време пътят на бизнесмена, сега обвиняем, бил с ГЕРБ. За бившия кмет обаче партията на Бойко Борисов е вредна за България и винаги й е бил опозиция. Той припомни, че и НДСВ, когато влезе в политиката, не бе със своя изборна регистрация, а с тази на Партията на жените. Така че не било изключено "Българско лято" да намери ход за парламентарния вот. 

 
"Не мога да не харесвам родния си град. Обичам София, харесвах я и при комунизма. Винаги ми е харесвала. Не ми харесва това, че с днешните възможности като столица на държава членка на ЕС градът ни можеше да се развива много по-бързо, много по-добре. Иначе обичам си града, дори си харесвам и кмета, ако трябва да говорим за това. Смятам, че се старае много, но, разбира се, е заразена от синдрома на ГЕРБ. С проверките, при които знае по-малко от самите проверявани..."
Това каза още Софиянски на въпрос за развитието на столицата, на която беше избиран три поредни пъти за градоначалник.