Най-големите звезди на голфа оказаха подкрепа на Тайгър Уудс, като играха с червени фланелки на турнири в изминалия уикенд. Това е предпочитаният цвят за екип - в комбинация с черен панталон, на американеца, който през миналата седмица едва оцеля в тежка автомобилна катастрофа в Лос Анджелис.

Рори Макилрой, Томи Флийтуд, Патрик Рийд (долу) и Тони Финау бяха в събота и неделя в червено и черно по време на голям турнир във Флорида. Титлата там спечели Колин Морикава, сънародник на Тигъра.

В инициативата се включи и Фил Микелсън в Аризона, както и много дами в тяхна елитна надпревара.

Някои от изброените носеха дори фланелки от специалната серия на Nike, на която личат инициалите на Тайгър Уудс. Червеното личеше и сред много зрители, имаше маски, шапки и други артикули в чест на бившия №1.

"Трудно ми е да обясня колко много ме докосна всичко това - когато включих телевизора и видях червените фланелки, написа Уудс в туитър в първата си публикация след инцидента. - Благодаря на всеки един голфър и всеки един фен - наистина много ми помагате да премина през трудното изпитание."

Стана ясно, че той е получил обаждания и съобщения от свои колеги и съперници, наред с някои от най-богатите хора в света и личности като Барак Обама.

"За нас това е начин да му покажем, че мислим за него и го подкрепяме, заяви Рори Макилрой. - Днес нещата изглеждат по-добре, отколкото миналия вторник, но той има да извърви дълъг път. Ако го нямаше Тайгър Уудс, мисля, че целият голф щеше да е по-лошо място. Той значи много за нас, все още е така."

Аника Соренстам

"За мен Тайгър Уудс е всичко, коментира Колин Морикава. - Не мисля, че досега сме му благодарили както трябва, така че сега използвам възможността да му го кажа."

В петък Уудс беше преместен от болницата, където бе приет и му направиха няколко операции на краката, в прочутата "Сидър синай" в Лос Анджелис. Там ще се прецени дали величието се нуждае от още интервенции за фиксиране на натрошените кости на десния крак - там са му поставени пластини и винтове.

Ако на този етап направеното е достатъчно, Тигъра ще започне рехабилитация. Уудс се възстановяваше от поредна операция на гърба, извършена наскоро. 

Неофициално лекарите не са единодушни дали има шанс да се завърне на голф игрището. Някои вече го отписаха, други казват, че може и да има шанс, но още е рано за прогнози.

За пример се дава играчът по американски футбол Алекс Смит, който претърпя ужасяващо счупване на десния си крак на 18 ноември 2018 г. по време на мач - сходно като поражения с това на същия крайник на Уудс. Последваха 17 операции и близо две години възстановяване. В един момент на куотърбека бе казано от лекуващите го, че може да загуби крака си заради възникнала инфекция.

Посъветван бе да предприеме ампутация, за да остане жив. През септември 2019 г. Смит ходеше с патерици. На 24 юли 2020 г. той получи одобрение да се върне на терена. Започна сезона в НФЛ като резерва във "Вашингтон", а на 11 октомври игра - от скамейката, на мястото на контузилия се титуляр.  

Алекс Смит в началото на януари.

 

Малко след това отново стана основен играч и изведе отбора си до плейофите. Завръщането на Алекс Смит бе определено като чудо от много спортни медици отвъд океана.

Сега мнозина припомнят на Уудс пътя, по който мина Смит, при това в спорт, в който се изисква доста повече атлетизъм.