Километрични опашки на ниски температури, на които чакаха множество възрастни хора, изчерпани ваксини, недоволство от ваксинацията на групи извън приоритетните.

Така бе белязано завръщането на „зелените коридори“ в центровете за имунизиране срещу COVID-19, които отвориха под условието, че няма достатъчно желаещи за имунизация от приоритетните групи.

Опашките започнаха да се извиват пред пунктовете в София още от 6:30 ч., много преди отварянето им. Някои от чакащите идваха за втори път, тъй като предния ден дозите свършили междувременно. Много бяха и недоволните от това, че трябва да стоят и да пазят ред при ниски температури. Най-недоволни обаче бяха възрастните хора и тези с хронични заболявания, принудени да се редят за ваксина без да имат гаранция, че ще получат такава, заради невъзможността да бъдат имунизирани при личния лекар. Напрежение възникваше и поради факта, че чакат редом до "здрави, прави млади хора", които се предполага, че нямат такава спешна нужда от ваксина, каквато имат те.

От сутринта работеше пунктът пред Александровска болница, като опашката там можеше да се конкурира само с тази пред "Пирогов". На места количествата бяха изчерпани за няколко часа. "Зеленият коридор" във ВМА временно беше затворен поради изчерпване на наличните ваксини. Кабинетът за ваксиниране в столичната болница "Св. Иван Рилски" възобновява работа утре, съобщиха от лечебното заведение. Ще се поставят ваксини от "АстраЗенека". Кабинетът ще работи без прекъсване, от 8 ч. до изчерпване на наличните количества. С приоритет ще се ваксинират хората от трета и четвърта фаза от националния ваксинационен план. Ваксини обаче ще се поставят и на желаещи, които са извън приоритетните групи.

Според уверенията на здравните власти личните лекари трябва да са получили по 30 дози. Те трябва да стигнат за 30 души. Т.е. джипитата не могат да обхванат пациентите си, голяма част от които възрастни хора.


Вчера България получи 52 800 хил. дози от ваксината „Астра Зенека“, чийто доставки бяха замразени миналата седмица.

Ваксините бяха разпределени в РЗИ в страната, за да може приложението им да започне веднага.

9300 са отделените дози от препарата за София. 6000 от тях ще се предоставят на джипитата, а останалите 3300 - към болниците за продължаване на ваксинирането по плана, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. 

Днес пристигнаха 21 060 дози от препарата на "Пфайзер"/"Бионтех", съобщиха от здравното министерство в хода на деня. Те са разпределени към РЗИ в София, Кюстендил, Благоевград, Враца, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, Ямбол, Бургас, Плевен, Русе, Силистра, Габрово, Велико Търново, Шумен и Варна.