Какви мерки може да предприеме Еврокомисията, за да подобри схващането в България, че средствата от ЕС се използват за обогатяване на близки до правителството бизнес среди?

Това питане са съдържа във въпрос с искане за писмен отговор, изпратен до ЕК от българската евродепутатка Елена Йончева. Въпросът е публикуван в сайта на Европарламента. Той е относно предотвратяване на корупцията, свързана с изразходването на европейски средства за големи инфраструктурни проекти у нас.

Йончева припомня, че през последните 10 години от Брюксел са отпуснати няколко милиарда евро по оперативните програми „Транспорт“ и „Региони в растеж“ за изграждане, реконструкция и ремонт на пътната инфраструктура в страната ни. Големите инфраструктурни проекти станаха известни в България и по думите на евродепутатката от БСП се предполага, че са един от основните източници на корупция. Тя се позовава на твърдения, според които построените в България със средства на ЕС пътища са с много лошо качество. Повечето от използваните материали отговарят само привидно на необходимите стандарти, а на практика често се заменят с други, понякога дори с вещества, които биха могли да бъдат опасни за превозните средства.

Българската представителка задава още въпроси:

Колко технически проверки на качеството на пътното строителство са извършени на място (чрез пряка проверка на различните слоеве на пътищата и използваните материали, а не единствено чрез проверка на съответната документация) в България между 2011 г. и 2019 г.?

Колко от тези технически проверки са извършени, без да се използват подизпълнители, които работят в България, за да се изключат съмнения относно възможни зависимости?

Внесеният от Елена Йончева въпрос е въз основа на нейна онлайн петиция, събрала до този момент над 22 000 подписа.