Най-добрият ни плувец Антъни Иванов заяви в интервю за бТВ, че застава зад хванатите с допинг свои колеги, няма да участва в лагери на националния отбор и дори би се замислил да се състезава за друга страна, ако във федерацията не настъпят промени.

Това е пореден епизод от разразилата се война между плувците и БФ по плувни спортове, след като стана ясно, че трима национали са дали положителни проби за анаболния стероид станозолол.

Настоящи и бивши състезатели остро хвърлиха вината върху шефовете и треньорите си, появи се уличаващ аудиозапис, а в пореден компромат наставникът на националния отбор Кристиян Минковски бе обвинен, че вземал от премиите, предназначени за спортистите. (Последното се оказа, че не е точно така).

"Заставам зад тях. Момчетата нямат вина, коментира Антъни Иванов, който повече от две години живее, учи и тренира в Съединените щати. - Те не са знаели какво има в тези чашки (с които са давани витамини на плувците, бел. ред.). Аз лично винаги съм ги изхвърлял в кошчето, когато са ми били давани на лагери. От 2018 година се готвя в САЩ и не ходя на лагери, но тези чашки са отдавна. Момчетата са се предоверили. Сега четем много и знаем доста за възстановяването. Разговарях с лекарката на моя отбор в САЩ за този препарат станозолол и тя изрази учудване, защото според нея той не помага за плуването. Те са там не да вдигат щанги все пак.

Аз лично пия само витамини, защото мога да бъда проверяван от различни места. Давал съм поне 10 проби от кръв и урина. Честно казано, не знам как става манипулиране на допинг проби. Всеки път идват различни хора.

Относно даването на процент от премиите - да, това нещо беше написано в групата. Аз не съм бил на този турнир в Бургас, но всички бяха възмутени. За мен това е абсурдно, защото има предвидени премии за състезателите и треньорите. След избухването на скандала разговарях с баща си, който винаги е бил до мен. Ще участвам на европейското първенство през април. На лагер на националния отбор повече няма да стъпя, докато няма промяна в треньорския щаб. Няма да рискувам в олимпийската година в тялото ми да попадне нещо забранено."

Антъни Иванов е поредният, който насочва стрели към Минковски, а и към шефа на федерацията Георги Аврамчев. И на двамата многократно вече бяха поискани оставките. Те отричат вина по всички казуси и твърдят, че първи искат допинг аферата да бъде разкрита.

"Ако системата не се промени, смятам, че няма да съм единственият, който ще да потърси реализация в друга държава. Навсякъде другаде ръководството на съответната федерация вече щеше да е подало оставка, поне аз така смятам. Първите ми две години в САЩ бяха трудни за мен, но сега вече трудът ми се отплаща. Засега не искам да се местя, искам да представям България", каза още Антъни Иванов от Америка.