Министър-председателят на Армения Никол Пашинян заяви, че е готов да свика извънредни парламентарни избори и да се кандидатира в тях, предават днес медиите в страната.

Пашинян е обявил това на митинг на свои привърженици в Ереван вчера.

"Ако парламентарните сили приемат нашето предложение, направено още в края на декември миналата година, ние сме готови на извънредни парламентарни избори", е казал той. "Давам ви втора възможност. Да отидем на избори и да видим, чия оставка иска народът".

Миналия четвъртък висшите военни поискаха оставката на Пашинян. Той нарече това опит за преврат, уволни началника на генералния щаб Оник Гаспарян и свика в столицата митинг на 20 хиляди свои привърженици. 

Опозицията, която иска оставката му, успя да изкара на уиците на Ереван в същия ден между 10 и 13 хиляди души на километър от проправителствения мининг.

Арменската опозиция обвинява Пашинян, че е "капитулирал" пред съседен Азербайджан след подписването на споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах в края на миналата година.

Примирието, подписано с посредничеството на Русия, предвижда прекратяване на огъня в Карабах, размяна на затворници между страните в конфликта, прехвърляне на няколко региона от арменски в  азербайджански ръце и връщане на бежанците по домовете им. Според Пашинян това споразумение е било единственият начин да се прекрати кръвопролитието. Армения загуби по-голямата част от териториите, които контролираше в спорния анклав и даде хиляди жертви.