Висшите военни в Армения днес излязоха с призив към правителството да подаде оставка. Министър-председателят Никол Пашинян нарече това опит за преврат и уволни началника на генералния щаб, предават руските медии.

Генералният щаб на арменските въоръжени сили разпространи днес изявление, в което каза, че правителството не е способно да взема адекватни решения в критична за страната ситуация като сегашната. Военните поискаха премиерът и министрите му да напуснат постовете си.

„Смятам изявлението на Генералния щаб за опит за военен преврат“, написа Пашинян във Фейсбук. „Призовавам всички наши привърженици на площад Република сега. Скоро ще се включа на живо.“

„Премиерът и правителството на Армения вече не са в състояние да вземат адекватни решения в тази криза и съдбоносна ситуация за арменския народ. Във връзка с настоящата ситуация арменските въоръжени сили настояват за оставката на министър-председателя и правителството на република Армения, като същевременно предупреждават да се въздържат от използване на сила срещу хората, чиито деца загинаха в защита на Родината и Арцах“ (арменското название на анклава Нагорни Карабах в Азербайджан - б.р.), казаха в декларацията си военните, цитирани от ТАСС.

Пашинян съобщи, че е уволнил началника на генералния щаб Оник Гаспарян. Декларацията на военните идва, след като снощи президентът Саркис Саркисян по искане на премиера е освободил заместник-началника на генералния щаб Тиран Хачатрян, предаде РИА Новости.

Последният по-рано публично се е присмял на коментар на министър-председателя, че руските ракетни комплекси „Искандер“, които са на въоръжение в арменската армия, са показали лошо качество в завършилата неотдавна с поражение за Армения война с Азербайджан за Нагорни Карабах.

Армения загуби по-голямата част от територията на отдавна оспорвания анклав и даде хиляди жертви.

Пашинян окачестви съобщението на Генералния щаб като опит за преврат. И покани чрез профила си във фейсбук своите симпатизанти на митинг в центъра на Ереван днес следобед.

Пашинян лично поведе стеклите се по улиците свои симпатизанти. Снимка АП / БТА

С мегафон в ръка премиерът лично поведе 20 000 привърженици.

„Армията не може да взема страна в политическите процеси и трябва да се подчинява на народа и избраната власт“, заяви той.

Думите му бяха посрещнати с аплодисменти и скандиране на неговото име.

Опозицията също свика митинг, на който се събраха между 10 000 и 13 000 души. Те искат оставката на Пашинян.

Двете демонстрации се провеждат само на километър разстояние една от друга.

ЕС: Армията трябва да спазва неутралитет

ЕС следи много внимателно събитията в Армения и настоява действащите лица да се успокоят, за да бъдат избегнати всякаква реторика или действия, водещи до по-нататъшна ескалация.

Това гласи изявление на Петер Стано – говорителя на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Политическите различия трябва да бъдат разрешени по мирен път и чрез стриктно придържане към принципите и процесите на парламентарната демокрация. В съответствие с арменската конституция въоръжените сили трябва да поддържат неутралитет и трябва да бъдат под граждански контрол, се казва още в декларацията.