Съветът на ЕС санкционира днес четирима висши руски представители.

Те са първите, наказани по новия санкционен режим на ЕС за нарушаване на правата на човека, приет през декември 2020 г.

Санкционирани са ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, генералният прокурор Игор Краснов, директорът на Националната гвардия ген. Виктор Золотов и директорът на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) Александър Калашников.

Причина за вкарването им в списъка са арестът и присъдата срещу опозиционера Алексей Навални, както и репресиите срещу участниците в протестните демонстрации. На всички тях се забранява да стъпват на територията на ЕС. Замразяват се и финансовите им активи в Съюза. Граждани и компании от ЕС нямат право да им оказват финансова помощ нито пряко, нито непряко.

Имената на четиримата се появиха в публичното пространство още преди две седмици. Още тогава се заговори, че в списъка няма да има руски олигарси, приближени на президента Владимир Путин. Така и стана.

Кой кой е

И четиримата санкционирани носят отговорност за тежки нарушения на правата на човека в Русия, включително произволни арести и задържания.

Александър Бастрикин

Оглавява Следствения комитет на Руската федерация (СК). Тази институция разследва най-сериозните престъпления и се отчита пряко на президента Владимир Путин.

През 2012 г. в качеството си на лъководител на СК на Кировска област оказва натиск за подновяване на следствие срещу Алексей Навални, прекратено поради липса на престъпление. В резултат опозиционерът е осъден първо на 5 години затвор условно, а след това – на 3 години и половина.

Пак през 2012 г. Навални огласи документи, които според него доказват, че Бастрикин е получил право на постоянно пребиваване в Чехия. Самият Бастрикин призна, че е притежавал жилище в Прага.

По същото време в. „Новая газета“ уличи съпругата му Олга, че има апартамент в испанския средиземноморски курортен район Коста Брава.

Бастрикин носи отговорност за широкоразпространените и системни репресивни кампании на СК срещу руската опозиция, целящи проследяване и разследване на нейни членове.

На 29 декември 2020 г. Комитетът започва разследване на Навални, като последният е обвинен в измама в големи размери. Причина са публикациите на опозиционера за притежаваното от Бастрикин чешко дружество за недвижими имоти LAW Bohemia през първото десетилетие на XXI век.

Игор Краснов

Той е главен прокурор на Руската федерация. Издигането му преди година се смята за стремеж Путин да има по-голямо влияние след изтичането на президентския му мандат през 2024 г.;

Краснов е бил старши следовател по особено важни случаи към председателя на СК. Като такъв е разследвал редица знакови убийства в Русия. Сред тях е това на опозиционния лидер Борис Немцов през 2015 г. Той обаче е заменен само след година от ген.-майор Николай Тутевич. Поръчителите на престъплението така и не са разкрити до днес.

Разследвал е и убийството на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова през 2009 г. в Москва. По това дело са осъдени двама души.

Преди протестите на 23 януари т.г. Главната прокуратура (ГП) е предупредила, че на участниците ще бъде търсена отговорност. Тя е изискала от Роскомнадзор - Федералната служба за надзор в сферата на комуникациите, информационните технологии и масовите комуникации, да ограничи достъпа до опозиционни уебсайтове и профили в социалните мрежи, съдържащи информация за планирани събирания на поддръжниците на Алексей Навални. На 29 януари 2021 г. ГП е поискала същото от надзорния орган.

Били са изпратени предупреждения до интернет дружества (Facebook, TikTok, Twitter, Google, Mail.ru Group). ГП също така е обявила, че срещу демонстрнтите ще бъдат образувани наказателни производства. 

Главната прокуратура е подкрепила искането на ФСИН за преобразуване на условната присъда, наложена на Алексей Навални по дело за измама, в ефективно изтърпяване на наказание лишаване от свобода. Въпреки че през 2018 г. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е приел, че присъдата на Алексей Навални по това дело е произволна и несправедлива, той е арестуван при пристигането си на летището в Москва на 17 януари 2021 г. 

Ген. Виктор Золотов

Висшият военен е директор на Росгвардия, или Националната гвардия на Русия Той на няколко пъти заплаши Навални. През 2018 г. генералът заяви във видео обръщение:

"Просто ви предизвиквам на дуел – на ринга, на татамито, където искате. Където ви обещавам за няколко минути да направя от вас хубава, сочна пържола."

Причина е разследване на ръководетия от опозиционера Фонд за борба с корупцията (ФБК), според което продуктите за Националната гвардия се поръчват на двойно и тройно по-високи цени.

Росгвардия е използвана за потушаване на демонстрациите в подкрепа на Навални на 23 януари 2021 г., като се съобщава, че много служещи от нея и специалните части ОМОН са използвали жестокост и насилие. Десетки журналисти са станали обект на агресия от страна на силите за сигурност. Произволно са били задържани над 300 непълнолетни лица.

Александър Калашников

Директорът на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) е в службите още от съветско време. Той е в редиците на КГБ от 1987 г. Работил е в отдела на Феделалбната служба за сигурност (ФСБ), занимаващ се с противодействие на корупцията в правоприлагащите органи.

Преди да оглави ФСИН, е бил начело на Управлението на ФСБ( УФСБ) в Красноярския край. Именно от този руски регион са пристигали най-много оплаквания за мъчения в затворите.

Калашников е настоявал Общество "Мемориал", изучаващо репресиите по време на Големия терор при Сталин, да бъде обявено за екстремистка организация поради факта, че получава дарения от чужжбина.

Докато Алексей Навални се възстановява в Германия след отравянето му през лятото с новичок, ФСИН изисква той да се яви незабавно пред пробационния служител, като в противен случай ще бъде лишен от свобода за нарушаване на наложена му условна присъда за измама.

На 17 януари 2021 г. по заповед на Калашников служители на ФСИН задържат Навални след пристигането му на летището в Москва. Още в края на декември 2020 г. ФСИН е поискала от съда да замени условната присъда на опозиционера с ефективно лишаване от свобода.

На 17 февруари 2021 г. ЕСПЧ разпорежда на руското правителствода освободи Навални.