Оценката на съдията Никола Попов за мача ЦСКА 1948 - "Левски" (0:0) клони към "много добра", поради което той няма да бъде наказан и е получил наряд още за двубоите за Купата на България тези дни.

Това обяви шефът на Съдийската комисия на БФС Костадин Гергинов на пресконференция. 

Малко преди края на срещата Попов, който е син на дългогодишен и влиятелен шеф на БФС - Антон Попов, първо отсъди дузпа за ЦСКА 1948 при акция на Димитър Митков, който имаше съприкосновение с вратаря на "сините".

Секунди по-късно реферът промени решението си - отмени наказателния удар и вдигна жълт картон на Митков за симулация. Случката предизвика много коментари и гневни реакции от страна на шефове на ЦСКА 1948 и треньора Красимир Балъков.

Гергинов призна, че свикал брифинга заради много грешки на арбитрите в последните седмици. Най-обсъжданата била на Попов, но не и най-страшната. Той променил решението си и е сбъркал с картон, поради което оценката му е намалена, но не е 8,4, както бе тиражирано в медии, според шефа. Все пак тя е такава, че да не му донесе санкция.

Гергинов и цялата комисия защитиха Попов и застанаха зад него - аргументът е, че може да е сбъркал, но все пак е проявил смелост и кураж, като е взел решение, а това било много важно за всеки съдия. Освен това, отново според Костадин Гергинов, няма дузпа, това личало от ситуацията.

Двамата разговаряли и Попов, чийто отсъждания се коментират във футболните среди не за първи път, обяснил на шефа си, че когато посочил точката за 11-метров удар, "превъртял ситуацията като на видео в главата си" и "видял, че вратарят играе с топката, а състезателят на ЦСКА 1948 пада".

В крайна сметка е постъпил правилно, според преценката на реферската комисия.

Гергинов влезе в полемика с репортери. По думите му журналистиката и съдийството си приличали по това, че трябва да са обективни. 

"Би било чудесно да махнем очилата и да гледаме обективно, но се съмнявам, че ще се получи", заключи бившият съдия. 

Друг рефер сбъркал два пъти - Ивайло Стоянов, наказан е за две неотсъдени дузпи на мача ЦСКА 1948 - "Царско село". Освен него има и други санкционирани, но имената им не бяха оповестени.

"Имало много по-фрапантни грешки от тази на Никола Попов и това е притеснително, периодът ми начело на Съдийската комисия не започва добре и това е повод за тревога", изтъкна Костадин Гергинов.

Като цяло той е недоволен от своите колеги, на които сега е началник.

Българските съдии карат обучение за въвеждането на ВАР, което може да стане още в късната пролет за втората фаза от първенството. Имало допуснати за следващия етап, но някои млади съдии пропуснали този шанс.