Военната хунта в Мианма се грижи свалените от нея избрани лидери на страната да не могат да се явят на евентуални бъдещи избори. За целта тя организира наказателни преследвания срещу тях, обвинява ги в криминални деяния, които са несъвместими със заемането на изборна длъжност.

Две нови обвинения бяха предявени срещу задържания при извършения на 1 февруари преврат президент на Мианма Вин Мин, предаде Ройтерс, като цитира изявление на неговия адвокат.

Вин Мин беше арестуван на 1 февруари заедно с лидерката на страната Аун Сан Су Чжи, часове преди въопръжените сили да завземат властта. Те обосноваха намесата си с обвинения срещу Су Чжи, носителка на Нобелова награда за мир, че е спечелила изборите миналия ноември с измама. Срещу нея също да повдигнати три криминални обвинения.

Едното от предявените на Мин обвинения беше за нарушение на конституцията, което се наказва с до 3 години затвор.

Освен това той е обвинен в нарушаване на правилата за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Адвокатът на сваления президент заяви, че датата на процеса е неизвестна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Властите в Мианма предявиха обвинения и срещу шестима журналисти, които може да получат до три години затвор за нарушаването на закон за обществения ред, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Шестимата са били задържани, докато отразявали прояви в подкрепа на сваленото правителство на Аун Сан Су Чжи и против хунтата.

Законът за обществения ред, по който са обвинени, предвижда наказание за всички, които пораждат страх сред обществото, съзнателно разпространяват фалшиви новини или подтикват пряко или непряко към престъпление срещу правителствен служител, съобщи адвокатът Тин Зар О, представляващ задържания фотожурналист на АП Тейн Зау.

Миналия месец законът беше променен от управляващата хунта, която разшири обхвата му и увеличи максималното наказание, което досега беше две години.

АП призова за незабавното освобождаване на своя служител.

"Независимите журналисти трябва да могат да съобщават новините свободно и в безопасност, без страх от преследване", заяви след ареста Иън Филипс, вицепрезидент на международните новини на АП.

Комитетът за защита на журналистите се присъедини към този призив.

"Властите в Мианма трябва да освободят всички задържани зад решетките журналисти и да спрат да заплашват и тормозят репортери просто защото си вършат работата да отразяват уличните протести срещу преврата", подчерта Шон Криспин, председател на Комитета за Югоизточна Азия.