Съдът на Мианма повдигна трето обвинение срещу свалената лидерка Аун Сан Су Чжи заради нарушаване на закон, забраняващ публикуването на информация, която може да "предизвика страх или тревога" или да наруши "общественото спокойствие". Това заяви адвокатът на бившата премиерка в понеделник, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Су Чжи изглеждаше в добро здравословно състояние по време на съдебното заседание. Лидерката на Националната лига за демокрацията (НЛД) не се бе появявала в публичното пространство, откакто правителството ѝ беше свалено от власт на 1 февруари и тя беше задържана заедно с други партийни лидери.

Първоначално бе обвинена в незаконния внос на шест радиостанции. По-късно бе добавено обвинение за нарушаване на приетите мерки срещу коронавируса.

Следващото изслушване ще бъде на 15 март.

28 февруари бе най-смъртоносният ден от началото на протестите. Служители на реда убиха поне 18 демонстранти в рамките на 24 часа.

Трима протестиращи загинаха в крайбрежния град Дауей, след като били уцелени с "истински куршуми", споделя пред Франс прес свидетел. В Янгон, най-населения град в Мианма, протестиращ се опитал да се скрие зад контейнери и ръчно изработени щитове, но бил застрелян, като случката е заснета от репортери на агенцията.

Над 1130 души са арестувани от началото на протеста, като само 270 от тях са били задържани тази неделя в Янгон.

"Измина един месец от преврата. Те ни подложиха на стрелба вчера. Ще излезем днес отново", заяви по-рано във "Фейсбук" един от лидерите на протестите.

Превратът, който спря плахите стъпки към демокрация в Мианма след близо 50 години военно управление, привлече стотици хиляди демонстранти на улиците и провокира критики от западните страни.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъди това, което определя за "отвратително насилие" от силите за сигурност, докато външният министър на Канада Марк Гарно нарече използването на смъртоносно оръжие от военните "ужасяващо". 

Том Андрюс, специален докладчик на ООН за правата на човека в Мианма, заяви, че е ясно, че нападението на хунтата ще продължи, така че международната общност трябва да ускори реакцията си. Той предложи глобално оръжейно ембарго и призова повече държави да наложат санкции срещу превратаджиите.

"Осъдителните думи са добре дошли, но недостатъчни. Трябва да действаме", каза Андрюс в изявление. "Кошмарът в Мианма, който се разкрива пред очите ни, ще се влоши. Светът трябва да действа."

Докато някои западни страни налагат ограничени санкции, генералите отказват да се поддадат на дипломатическия натиск, благодарение и на подкрепата на Китай и Русия.

Хунтата обеща да проведе нови избори до една година, но не определи точна дата.