Остри реплики, обвинения в лобизъм от управляващи към опоциция и обратно - обвинения в опит властта да се скрие зад гърба на Европейската комисия - това се чу от трибуната на парламента в последния официален работен ден ва 44-ото Народно събрание. Следващата му планирана сбирка е на 25 март - за да се разпусне.

Поводът за препирните за последно бе проект на решение, внесен от БСП, с което социалистите искаха да възложат на Министерския съвет да започне разговори за доставка на руската ваксина "Спутник V" в България. Мотивът - страната ни не разполага с достатъчно ваксини и са нарушени доставките на трите одобрени от ЕК препарата - на "Модерна", "Пфайзер"/"Бионтех" и "АстраЗенека", а страни като Чехия, Унгария и др. в ЕС вече са поискали руска ваксина, Австрия пък била готова дори за отвори производствени мощности. 

Тъй като намерението на БСП е от миналата седмица, преди ден здравната комисия в парламента "прие по принцип", но редактира почти напълно предложения текст и се опита само редакцията да бъде подложена на гласуване. В нея "Спутник V" не се споменава, а на правителството се възлага да преговаря за доставка на ваксини, които са получили одобрение и извън ЕС. Това обаче да стане през консултации с Европейската комисия.

Социалисти и ДПС не се съгласиха с опита за процедурни хватки. БСП - и в лицето на Корнелия Нинова, и на няколко от депутатите медици в групата, обвини властта, че за пореден път се крие зад гърба на Европейската комисия, а артументът, че можело да се доставят само одобрени от Европа препарати за имунизация срещу коронавирус е несъстоятелен. За пореден път бяха данени примери с действията на други страни от Съюза - като Унгария, Чехия и т.н., а Нинова дори припомни на ГЕРБ, че правителствата в тези държави са на партии, членове на Европейската народна партия.

"Всички те ли са лобисти на Русия и руската ваксина", попита Нинова. 

Д-р Нигяр Джафер от ДПС пък заяви, че от ГЕРБ хем не искат да отхвърлят предложението на левицата, защото това би било непопулярно решение, докато в България има дефицит на одобрените ваксини, хем искат да си присвоят поредна инициатива.

Валери Симеонов (НФСБ) излезе с алтернативно предложение и на това на ГЕРБ, и на това на БСП. А именно - правителството да започне преговори за доставки на ваксини извън споразумението с ЕК, ако препаратите са одобрени за ползване не от Европейската агенция по лекарствата, а от българските институции. И това не се прие.

В крайна сметка се гласува вариантът на Дариткова и ГЕРБ. Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева обяви вота на 96 народни представители "за" и 0 "против" като консенсусно решение. Въпреки че нямаше следа от консенсус - просто депутатите от БСП и ДПС отказаха да участват в самото гласуване.

"Трябва да гарантираме на българските граждани не само достатъчно количество, но и достатъчно качество ... Чия ще е отговорността, ако ние решим да престъпим правилата и осигурим ваксини чрез директно преговаряне с руската страна, без те да са преминали съответните процедури на изпитване?", каза Дариткова. 

Тъй като един от аргументите на ГЕРБ да отпвърли варианта на решение на БСП бе, че за целта трябвала и промяна в закона, от левицата припомниха спорните практиви за законодателси промени, използвани от властта през целия мандат. но когато някой закон им пречел.