Трима от най-добрите ни плувци - спечелили квоти за Олимпийските игри в Токио, се изпокараха във фейсбук покрай допинг скандала, при които преди дни стана ясно, че други трима техни съотборници са уличени в употребата на анаболен стероид.

Разменилите остри реплики са Антъни Иванов, който от над две години учи и тренира в САЩ, Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов.

Поводът е пост в публичната група "Плуване и водна топка", където е публикуван пост с линк към анализ на журналиста Николай Кръстев в сайта BGswim.com. Той е озаглавен "Плуването търси брод през мътните води на допингскандала".

"Няма да има нито истина, нито промяна. Всички са пили едно и също, който е хванат, хванат. Най-жалкото е, че очаквах повече от някой хора, които си мълчат и се крият защото ги е страх. Няма как да бъдеш голям спортист ако не си голям човек. Да се крият на Дианабад и това е. От тук нататък, ако ще и световни рекорди да направи някой подготвял се по тези лагери няма да повярвам, че е чист. Смешно е. Живи и здрави това е последният ми коментар по темата", пише под публикацията Антъни Иванов.

Той е сред хората в средите на "синия" спорт, отявлено защитили далите положителни проби Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Иванов поиска промени в националния - например оставката на главния треньор Кристиян Минковски, нападнат остро и от други плувци. Закани се, че докато това не стане няма да стъпи повече на лагер на представителния ни тим и дори намекна да смени държавата, за която се състезава.

Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов явно са се припознали като "мълчащи и криещи се".

"Кой се крие смешник?! Вече прекаляваш с тези твои изказвания. Ако имаш нещо към нас или към мен ще чакам като си дойдеш да ми го кажеш в очите!", пише Миладинов.

"Antani Ivanov от какво се крием ,не мога да разбера??? Повече не мога да слушам твоите изказвания. Никакъв морал!", отвръща и Левтеров.

Надолу се разразява дискусия.

"Miroslav Stoimenov добре, но не може да говори такива работи като кой се е криел или нещо подобно при положение, че той е на другия край на света и преценката му за цялата ситуация е съвсем бегла. Може да е изразил мнението си, но на какъв принцип... Да стигаш до там чак да се обръщаш срещу съотборниците си...", казва Левтеров.

Антъни Иванов отговаря на Миладинов:

"Йосиф Миладинов Смешника е човека, който остави приятелите си да търпят 4 годишно наказание за да не изтърве той Олимпиадата. Много добре знаеш, че всички сте пили едно и също и ако си мислиш, че не мога да ти го кажа в очите си в грешка. Жив и здрав и само успехи!"

"Нямате си и на представа колко зле се чувствам за момчетата. Те много добре го знаят, защото през последните години тези, които участваха в лагерите си станахме едно семейство! Не мога да изразявам мнение като доста от хората, при положение че не знам каква е истината!", коментира още веднъж Левтеров.

Полемиката продължава.

Междувременно шефът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев обяви, че до изясняване на случая се спират станалите прословути шарени хапчета, давани на националите в пластмасови чашки.

Положението все още е дума срещу дума. Тримата казват, че не са приемали нищо забранено на своя глава. Федерацията, Минковски и лекарят на отбора от другата страна твърдят, че винаги са давали едни и същи възстановителни препарати и хранителни добавки - от доказан източник. И никога досега не е имало допинг в плуването.

Въпросните медикаменти са предоставени на Антидопинговия център за изследване. Това е станало с решение на Управителния съвет на федерацията.

Всички състезатели, участвали в лагери през януари и февруари, ще дадат проби. Евентуални действия ще има след излизане на резултатите, а дотогава се прекратяват медийните изяви на хора от федерацията.

Същевременно подготовката на националните отбори продължава по план за предстоящото Европейско и за Олимпийските игри. Квотите от три могат да станат пет или дори шест, надява се Георги Аврамчев.

Босът добави, че федерацията стои зад тримата уличени и иска да им помогне. За момента не се предвижда смяна на треньора Минковски и на лекаря Любомир Петров.

Решенията на УС били взети почти единодушно, единствено Мария Бинева не е присъствала и писмено е дала становище, различно от това на мнозинството.

“Бъдете сигурни, че истината ще излезе наяве. Надявам се, че като се върнем от Олимпиадата ще отразим по същия начин успехите, които е постигнал националният отбор”, така Аврамчев се обърна към журналистите за финал.

Днес пред бТВ за първи път по скандала говори спортният министър Красен Кралев.

“Имам нулева толерантност към употребата на допинг в спорта и съм приел тази битка за лична кауза, заяви той. - Не е редно това да се случва. Състезателите трябва да са уведомени. Когато обаче лекарите дават тези субстанции, те носят отговорността. Затова има и медицински надзор. Затова треньорът на всеки национален отбор, независимо за коя федерация говорим, трябва да носи отговорност.”

“Дайте ми време, за да мога да бъда точен в сакнциите си. Моля ви за този толеранс. Ще бъдем безкомпромисни. Всеки положителен случай на допинг е голямо петно върху българския спорт. Не искам подобни неща да се случват. Ако има виновни, ще си понесат последствията.”

Той отчете като положително решението да бъдат взети допинг проби от всички участвали в лагери на националния от началото на годината.

“Това няма какво да го коментирам. Знаете, че е невъзможно, така Кралев коментира думите на Аврамчев, записани със скрита камера, че можел да скрие състезателите, ако знаел, че са взели нещо непозволено. - Пробите се взимат от Националния антидопингов център. Ако има някой да коментира, това е директорът на този център. Това е независима организация. Аз нямам причина да се съмнявам в коректността и обективността на антидопинговия център."