Киргизстанският парламент одобри на първо четене законопроект за референдум с цел приемане на нова конституция. Второто и третото четене ще минат в ускорен режим, тъй като плебисцитът е насрочен за 11 април 2021 г. Същия ден ще се състоят и местни избори в 28 града и 420 района. Новата конституция дава на президента неограничена власт, свежда до минимум ролята и пълномощията на Жогорку Кенеш (парламента). Подобна подялба на властта може да предизвика поредна революция. "Фрийдъм хаус" вече включи Киргизстан в категорията "несвободни" страни. Това се казва в статия на "Независимая газета", цитирана от БТА

Новата киргизстанска конституция ще бъде приета въпреки възмущението на част от гражданското общество, че се променя формата на управление - от парламентарна на президентска. Решението бе на малцинството избиратели, участвали на 10 януари 2021 г. в президентските избори и референдума за промяна на формата на управление. Мнозинството - близо 60 на сто от гласоподавателите, тогава предпочетоха да си останат вкъщи. Сега те обръщат внимание, че конституцията ще бъде приета с груби нарушения.

Тези дни ресорната комисия одобри проекта за конституция. На 3 март парламентът започна да гледа документа. В законопроекта вече не може да се правят никакви промени. Това заявиха председателят на парламента Талант Мамитов и депутатът Бактибек Турусбеков, участвали в съвещание за конституцията.

По време на заседанието се разбра, че сред авторите на проекта за нов основен закон са посочени депутати, които вече не са между живите или се намират в следствен изолатор. Някои народни избраници отказаха да поемат отговорност и да подпишат такъв документ. Парламентаристът Дастан Бекешев го нарече подправен:

"Това е документ без юридическа сила, фалшификат, Законопроектът, иницииран от вас, няма да донесе благо на страната. Вие действате във вреда на народа, потискате свободата на словото, създавате зависимост на съдиите от изпълнителната власт, отреждате чудовищни функции на генералната прокуратура. Казвате, че президентът ще отговаря за всичко, а същевременно има точка, че случи ли се нещо, президентът отговорността върху министър-председателя. Това е измама", отбеляза Бекешев.

Според него приемането на конституцията в този вид ще доведе до нов преврат, нова революция.

Депутатката Ирина Карамушкина прикани председателя на парламента да не заблуждава народа. Тя се обърна и към представителите на ЦИК:

"Граждански активисти, юристи, политици, законопослушни граждани поставят въпроса пред депутати, пред президента, провеждат всяка седмица митинги с искане да се отмени референдумът за нова конституция заради множеството противоречия".

Тя посочи, че Киргизстан се връща "към позорното президентско управление, на което обърна гръб". И съобщи, че през последния месец се е увеличил потокът от заминаващи за чужбина. Хората напускат родната си страна, сменят киргизстанското си гражданство, тъй като не са сигурни в утрешния ден.

"Народът гласува за президентско управление, но не бива то да се бърка с монархическо", каза депутатката Евгения Строкова.

По думите й в новата конституция съдебната власт е подчинена на президента, прокуратурата е подчинена на президента, "невъзможно ще е дори да се обяви импийчмънт на президента".

"Парламентът приема днес проект за конституция без обществена дискусия, без да се съобразява с предложения и забележки, без да спази установените срокове за обществена дискусия. Това води до рязко спадане на доверието към действията на властта. Конституцията не се приема с консенсус. А това ще е основният закон на страната и щом бъде приет, винаги ще буди спорове дали е легитимен", се казва в изявление на неправителствения "Институт Медиа Полиси".

Равшан Джеенбеков, бивш кандидат за президент на Киргизстан, заяви пред "Независимая газета", че нарушавайки процесуалните норми, властта залага мина под конституцията на страната.

"Новите хора, поемайки държавното ръководство, смятат, че нямат достатъчна власт. Това е проблем не само в Киргизстан, това е проблем за всяка авторитарна власт. Киргизстан не е изключение. Фактът, че днес тече процес, събиращ властта в ръцете на един човек, в ръцете на президента, ще доведе до следваща революция, до социална експлозия, икономическа деградация на страната", смята политикът.

Той обърна внимание, че конституцията се разработва и приема от представители на същите партии, на същия парламент, които са обслужвали експрезидента Соронбай Жеенбеков, довел страната до октомврийските събития.

По думите на Джеенбеков въпросът за нова конституция вече е разцепил обществото. "Едни просто се мъчат да оцелеят, други схващат цялата пагубност и безперспективност на замисляното и заминават в чужбина. Но има активни граждани, политици - хора с демократични възгледи, които активно се съпротивляват и предупреждават президента и новата власт, че тази конституция ще предизвика в страната разцепление и нов преврат", изтъкна политикът. Според него новият закон съдържа доста членове, ограничаващи свободата на словото и развитието на демокрацията.

В публикувания си наскоро годишен доклад международната неправителствена организация "Фрийдъм хаус" оцени нивото на свободата в Киргизстан с 28 точки от 100 възможни (при 39 от 100 през 2020 г.), политическите права - с 4 точки от 40, гражданските свободи - с 24 точки от 60.

"Статутът на Киргизстан се понижи от "частично свободен" до "несвободен", тъй като последиците от несъвършените парламентарни избори включваха сериозно политическо насилие и сплашване, поради което властта бе заграбена от националистически лидер и осъден престъпник, освободен от затвора от свои привърженици. Действията на Садир Жапаров, самоволно поел ролята на и. д. президент и след това функциите на министър-председател, отлагането на новите парламентарни избори след анулиране на резултата от предишните, произведени през октомври 2020 г., сплашването на опоненти от страна на привърженици на Жапаров, "икономическата амнистия" на държавни служители, инициираната конституционна реформа бяха сред многото причини за съществения спад в рейтинга на страната", се отбелязва в доклада.