През следващите две-три седмици ще бъде последният връх на COVID-19 пандемията в България. Заразата се очаква да затихне през пролетта и лятото, както през миналата година. А в началото на идната година коронавирусът вече няма да убива масово. Това прогнозира тази сутрин пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите две-три седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година - каза той. - Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът COVID няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него". 

Не е изненада, че в момента данните за заболеваемостта в България са лоши, каза Кунчев. Той посочи, че в Европа същото се наблюдава от около месец, като около 60% от случаите са от британския вариант на коронавируса.

По думите му по-добре е мерките в момента да бъдат локални, защото разликите в засегнатостта на различните части на страната са "много големи", каза главният здравен инспектор. Той отбеляза, че болниците са спрели плановия прием заради нуждата от легла.

Рискът от отварянето на заведенията е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина, коментира Кунчев.

"Знам колко боде в очите фактът, че ограничаваме дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места - и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина" - каза той.

В сравнение с вируса от октомври - ноември сегашния се е променил - предава по-лесно и клиничната му картина е друга.

"През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е ковид. Сега напротив, започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене", каза Кунчев.

Променя се и възрастта на засегнатите - 20 на сто от новите случаи са под 19 години, вирусът прониква и в детски градини, и в училища.

Нигерийският вариант на коронавируса досега не е засичан в България. В началото на идната седмица се очакват резултатите от изследване на 600 проби от пациенти, при които болестта е протекла  по-особено, с по-особени данни от изследванията. Има съмнения, че това са варианти, различни от класическия, каза Кунчев.

"Промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно, Но това е най-лошият сценарий" - каза той.

Кунчев прогнозира, че до два месеца в имунизационните пунктове ще има всякакви ваксини - и количества, и избор.

"Дай Боже да се спазват уговорките, но за месец март 480 000 дози ще пристигнат в България, през април - към тях ще се добави новата ваксина на "Джонсън" - каза той. - Ако голямата армия на общопрактикуващия лекар се включи адекватно, ние им осигурим ваксини, и всеки лекар по 10 ваксини да прави на ден, това са 40 000 дози на ден. Ние можем да правим и до 100 000 дози на ден, стига да ги има".