Първите стъпки на HillView Veliko Tarnovo (HillView VT) - най-голямата компания за офроуд сафарита в Северна България, са повече от скромни.

"Бях абсолютно сам. Направих фирмата в началото на 2018 г. Сега като се замисля, ми става много носталгично. Няколко месеца от онова лято прекарах по цял ден на Царевец с един джип. Минаваха хора, обгазяваха ме коли, а аз стоя с едни „флайъри“ и ги чакам да дойдат, да ги заговоря. Нямах пари за реклама, не можех да се договоря с повечето хотели. Стоях по цял ден на жегата и изгарях като тракторист. Когато успявах да убедя случаен турист да го повозя, се прибирах усмихнат. Така беше през първата година. Но разбрах, че има интерес".

Историята разказва 23-годишният собственик на фирмата Дамян Стефанов. Малко преди началото на четвъртия си туристически сезон във Велико Търново той вече разполага с повече от пет джипа и общо 16 АТВ-та и бъгита.

Дамян Стефанов

 

След вдъхновения, но не толкова успешен първи сезон, Дамян не се отчайва и упоритостта му носи успехи през следващите години. Той инвестира спестените си пари в повече реклама, което му се отплаща многократно.

Създаването на туристическа компания не винаги е влизало в плановете на младия бизнесмен.

"Учих международни отношения в Софийския университет, но в началото на втори курс реших, че това не е за мен. Не смятам, че допуснах грешка с образованието си. Посетих стажове във Външно и във вътрешното министерство. Бях доброволец по време на европредседателството, посрещах евродепутати. Това ми даде много опит."

От малък Дамян изпитва страст към офроуда и колите. Споделя, че това е семейна черта.

"Дядо ми е бил автомобилен състезател. В Либия се е състезавал, любителски. Баба ми му е била втори пилот. Участвали са заедно на ралита. Навремето във Велико Търново е имало отбор, който е ходил на рали във Франция, подобно на рали "Дакар", но с много по-малки размери. И дядо ми е бил част от отбора".

HillView VT се заражда като идея, след като Дамян посещава туристическа компания, предлагаща офроуд сафари в Родопите. Тогава се замисля, че старата столица е не само център на множество културни и исторически забележителности. Вековният град е заобиколен от ослепителни природни богатства, които често биват подминавани.

Пък и гледката към Царевец, Трапезица и Арбанаси отвисоко е най-красива.

Изглед към Търново от Гарга баир

 

Из Търново на 4 колела

Туристите могат да се разходят с джипове по улиците на старата столица или с. Арбанаси. Или пък да посетят други интересни места от района – като Лясковския манастир "Св. Св. Петър и Павел", Никополис ад Иструм, Капиновския манастир, Хотнишкия водопад и др., и то в комбинация с офроуд, минавайки по черни пътища и местности недостъпни за лек автомобил.

Предлагат се и по-продължителни пътувания до Шипка, Бузлуджа, Крушунските водопади или Деветашката пещера.

Дамян разказва, че някои чуждестранни туристи от по-далечни страни, свързват България със Съветския съюз. Затова оставали много впечатлени от зелените руски военни джипове УАЗ.

"Имахме една клиентка от Хонконг. Застана до една от гумите на джипа, която беше висока почти колкото нея, и грейна. Просто такова нещо не беше виждала през живота си."

HillView VT предлага и разходки в горите край хълмовете на Велико Търново и Арбанаси с едноместни или двуместни АТВ-та, клас 125сс и бъгита - 150сс, за напълно начинаещи.

А за тези, които имат опит с екстремния офроуд, се предлагат по-мощните класове бъгита - 250сс, и АТВ-та - 400сс и 700сс, които да тестват способностите им. 

Компанията вече предлага и офроуд разходки с луксозни джипове. Клиентите могат да избират измежду Porsche Cayenne, Hummer H2 и други ексклузивни предложения.

На офроуд през пандемията

Дамян споделя, че в началото на 2020 г. си е поставил амбициозни цели, но както може да предположите, коронавирусът ги изтласква на задна предавка. 

"Реших да купя бъгита. Смятах през януари-февруари м.г. да ги внеса от Китай. Вижте колко странно звучи това сега".

Поради обстоятелствата се снабдил с необходимите превозни средства от България.

"Няколко месеца бях наистина загрижен за предстоящия сезон. Но после настъпи лятото."

Притесненията на Дамян са били обосновани. През 2019 г. 70 процента от клиентите на HillView VT идват от чужбина – предимно от Румъния и Англия. 

През миналата година 90 на сто от посетителите са били българи. Но те напълно компенсирали затварянето на границите между държавите.

Летните месеци се оказали най-успешните от създаването на компанията досега. Явно продължителното време, прекарано по домовете, в комбинация с намалелия брой заразени през юни и юли на 2020 г., са вдъхновили много българи да опитат нещо ново.

Например – офроуд сафари във Велико Търново.

Повече от екип

Парадоксално или не, но по средата на най-голямата пандемия от век насам и задълбочаващата се икономическа рецесия, Дамян осъзнава, че просто не може да издържи на наплива от клиенти. 

Затова си намира помощник в лицето на Силвестър Балъков.

Повече от половин година по-късно Балъков вече се е превърнал в "човека, който е винаги на линия". 

"Силвестър е лицето на фирмата, защото всички посетители минават директно през него - и почти всички си тръгват с усмивка. Той учи хората как да карат, съпровожда ги по маршрутите, вози ги в джиповете и т.н."

Силвестър Балъков

 

В началото на есента м.г. екипът се сдобива и със своето "ядро на креативността". Името ѝ е Калина Яворова.

"Калина се занимава с рекламата, с дизайна и облика на фирмата, с това как хората ни виждат още преди да ни посетят. Тя е в директна комуникация с нашите партньори – компаниите, с които работим, които предлагат услугите ни".

Последното попълнение на HillView VT е от тази година. Към отбора се присъединява Станислав Ганев – специалистът, който се грижи за поддръжката на превозните средства. 

"Станислав е индиректно отговорен за това, хората да могат да се забавляват и наслаждават на услугите ни без да се притесняват и без да има проблеми. И тримата са изключително важна част от развитието на фирмата. Всеки един от тях отговоря за нещо изключително важно, което ни помага да предоставяме завършена услуга за нашите клиенти". 

С поглед към бъдещето на VT

Станислав се е заел в разработването на превозни средства, които Дамян определя като своята "гордост" – модифицирани офроуд смарт джипове.

Станислав Ганев с модифициран смарт джип

 

Това ще е вторият подобен автомобил за компанията, като собственикът споделя, че машината няма аналог в България.

HillView VT разполага с още един уникален модифициран офроуд джип "Дайхацу", който е специално "поправен" с 20-цолови гуми, така че да преодолява с лекота трудните маршрути на Арбанаси. 

"Досега туристите можеха да се возят в джипа, сега съм решил да им предложа и сами да го управляват". 

Същото важи и за двата смарта.

"Идеята ми е те да бъдат подарък на мъжете към техните приятелки или съпруги, а дамите съответно да подаряват разходка с джипа на своите мъже. И така по хълмовете на Арбанаси ще се движат в колона огромният джип и двата смарта".

Дамян планира да купи и камион "Газ 66", и български трактор. Той вярва, че на чужденците ще допаднат тези реликви от социалистическото ни минало. 

"Все още не съм решил дали ще предлагам камиона за шофиране, или ще го обособя за по-голяма група клиенти. Тракторът ще е голяма атракция, както за родните туристи, защото ще може да се шофира, така и за чуждестранните, защото повечето хора на Запад не са виждали български трактор. Мисля, че ще останат впечатлени".

Бизнесменът разработва онлайн платформата VT & ME, чиято цел е да предлага на посетителите на старата столица всички възможни туристически атракции, които могат да открият в района – като разходка с коне, картинг, пейнтбол и други.

"Много туристи посещават Велико Търново и пропускат да се насладят на повечето приключения, които градът може да предложи. Разглеждат Царевец, старата част и Арбанаси за 1 ден и после си тръгват. VT & ME ще им предложи да разгледат града и региона по-пълноценно. HillView VT също ще бъде включен в платформата, не казвам, че и аз няма да спечеля. Но мисля, че най-големият победител ще е Велико Търново".

Дамян Стефанов заедно с майка си Галя Стефанова

 

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).