Правителството обяви днес, че ще подпомогне с по 4350 лева 1000 музиканти, които са загубили доходите си заради ограничителните противоепидемични мерки.
 
Сумата се равнява на пет минимални работни заплати (3250 лева) и осигуровките към тях (1100 лева).
 
Министерският съвет осигурява средствата, приблизително 4,3 млн лева, идната седмица. Това е обещал министър-председателят Бойко Борисов пред Рут Колева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, предаде бТВ. 
 
Не срещата те са поискали промяна в Закона за телевизията и радиото, с която да бъде въведена задължителна квота за излъчване на българска музика.
 
Борисов се ангажирал да въведе такава квота и в държавните и в частните радиа през следващия управленски мандат, съобщи телевизията.
 
 
Последва отрицателен коментар на Ицо Хазарта във фейсбук. Рапърът написа, че парите трябва да съответстват на обявените от музикантите доходи и платените от тях данъци през изминалите години, а не да бъдат равни и "на калпак". Той разкритикува и идеята за квота за българска музика като "спасителният пояс на всички некадърници". Ето и цялото му изявление:

"Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а не „помощи‘) за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години. Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже.

Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите – това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат.

Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии".

По-късно, пред бТВ, Ицо Хазарта коментира:

"България има най-добрата данъчна система за музиканти като мен. - 6% данък. Прекрасно е, че държавата е решила да подпомогне българските музиканти и справедливо би било да го направи на базата на това кой какви данъци е плащал, а не колко силно се е разплакал. Ако предложението се приеме в този му вид, държавата казва на такива като мене: Не си плащай данъците, защото накрая всички вземате едно и също".