Водещият поддръжник на Брекзита Найджъл Фараж заяви, че ще се откаже от лидерския пост в своята партия "Реформирай Обединеното кралство", която е преименуваната "Партия на Брекзит", предаде Ройтерс.

Като лидер на "Партията на независимостта на Обединеното кралство" (ЮКИП) Фараж оказа натиск върху правителството за провеждане на референдума през 2016 г., който доведе до напускането на ЕС.

Вчера той е заявил, че "Партията на Брекзита" е помогнала на консерваторите "да се съвземат" и да изберат Борис Джонсън за свой лидер, който да прилага политика в подкрепа на Брекзита.

"Крайният резултат (от Брекзита) отдели Северна Ирландия от останалата част на Великобритания и беше тежък за британските рибари", заяви Фараж, но подчерта, че "ние сме навън и няма връщане назад".

Той подчерта, че развитието на кампаниите за ваксинация и търговските сделки по света вече "показват ползите от Брекзита, а ЕС се превръща в посмешище".

Фараж добави, че смята, че с помощта на медиите и социалните медии може да направи също толкова за пормяна на общественото мнение, колкото и като лидер на партията си.