Китайският износ за периода януари-февруари е нараснал с 60,6 на сто спрямо същия периода на миналата година, показват данните на митническата администрация, цитирани от ДПА и БТА.

Вносът за същия период е нараснал с 22,2 на сто. Търговският излишък за периода е достигнал 103,25 милиарда долара.

Голямото повишение се дължи на забавянето на търговията в началото на миналата година вследствие на коронавирусната пандемия. Китай започна да затваря фабрики през януари, докато вирусът се разпространяваше извън първоначалния епицентър в Ухан.

Икономическата активност нарасна отново през март и април благодарение на правителствени инвестиции. Китай отбеляза икономически растеж от 2,3 на сто за миналата година, единствената от големите световни икономики, отбелязали повишение, припомня ДПА.

В петък китайският премиер Ли Къцян заяви, че целта на Пекин е да бъде постигнат ръст от "над 6 на сто".

Международният валутен фонд на свой ред прогнозира растеж от 8,1 процента за втората по големина икономика в света.

Китай беше първата страна, засегната от коронавируса, който парализира икономиката му. След безпрецедентни карантинни мерки, замразили икономическите дейности, през първото тримесечие на 2020 г. беше отчетено историческо свиване на растежа (-6,8 процента).

Постепенното подобряване на здравната обстановка от пролетта нататък обаче даде възможност брутният вътрешен продукт на страната отново да се увеличи. В крайна сметка Китай регистрира положителен растеж за миналата година (2,3 процента), за разлика от повечето страни, но това беше най-слабият му резултат от 1976 г. досега.

За да подпомогне затруднената си икономика в разгара на пандемията, Китай увеличи дефицита си до 3,6 на сто от БВП. Премиерът Ли Къцян смята, че този процент ще бъде сведен до 3,2 на сто.

Китай не разполага с бюджетен излишък от 2007 г.