Ваксинацията върви с добро темпо, а здравният министър е доволен. В Европа пък вече се говорело за "българския модел" за справяне с кризата - нива на заразени с COVID-19 спрямо строгостта на мерките, имунизиране и на по-възрастните с Оксфордската ваксина, зелени коридори.

Това се разбра от думите на проф. Костадин Ангелов, който днес бе във Варна.

"Това което искам да кажа е следното: в Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата. Защо? Първо защото страната ни успя да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността след взетите мерки, които бяха много меки и с нисък индекс на строгост, сравнени с другите държави, които приложиха много по-стриктни мерки, но не успяха да постигнат нашите резултати. Именно това е едната част от българския модел", заяви той, цитиран от агенция "Фокус".

По отношение на ваксинацията две неща са се случили в България, продължи министърът. Първо - ваксината на "АстраЗенека", за която всички питали защо в се прилага на лица над 55 години, тъй като според мнението на някои експерти нямаше достатъчно изпитвания сред по-възрастните.

"Сега всички виждате, че големите държави, които са лидери в ЕС разрешават използването на ваксината за тези възрастови групи", посочи Ангелов.

Второ: Германия започва да отваря зелени коридори – "отново българско решение, което ние взехме на база желанието ни да постигнем максимален
ефект спрямо темпа на ваксинирането".

Записалите се към момента в електронната система за заявка за ваксиниране са почти 60 000 души, отчете още здравният министър.

"Като цяло ваксинацията върви с добро темпо. Аз лично съм доволен от темпото, с което вървим и ако продължаваме в същия дух, до края на лятото ще постигнем това към което се целим", оптимист е Ангелов.

Припомняме, че по данни на единния регистър за борба с коронавируса поставените към момента дози у нас са близо 290 000. "Втора инжекция" имат малко над 50 000 души.